Urbanisme

Intenten recuperar el restaurant del Fortí de la Reina, a Tarragona

El negoci es va enderrocar l'any 2008 perquè s'havia construït sense que el planejament ho permetés

Primers contactes entre propietari i Ajuntament

El Fortí de la Reina, el baluard del segle XVIII situat a la punta del Miracle, a primeríssima línia de mar, podria recuperar el restaurant que, després d'una llarga i polèmica batalla judicial, va ser enderrocat el 2008. El propietari de l'element patrimonial i també del ja desaparegut restaurant, Enric Catà, ha presentat a l'Ajuntament, de moment de forma informal, una proposta per poder tornar a obrir un negoci similar. Mentre que el restaurant que va obrir als noranta va ser declarat il·legal pels jutjats perquè, tot i tenir llicència, el planejament urbanístic del moment no preveia aquest ús perquè era zona verda, el pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) ara vigent sí que l'admet.

Converses informals

Malgrat que Catà ha declinat de moment fer declaracions respecte a aquest tema, el regidor d'Urbanisme, Carles Castillo, sí que confirma que s'estan produint “converses informals” entre les dues parts per ressuscitar el desaparegut restaurant. El propietari del Fortí, per tant, els ha presentat un esbós del projecte que voldria reprendre al baluard de la punta del Miracle, però de moment no ha presentat formalment el projecte definitiu per tal que es pugui tramitar.

“A priori, l'Ajuntament veuria amb bons ulls la iniciativa sempre que s'ajusti a la normativa”, assegura Castillo, que recorda que la darrera revisió del POUM ja va preveure una clau especial que permet que determinats elements patrimonials protegits puguin ser explotats també com a restaurant com a fórmula per al seu manteniment i l'obtenció de recursos.

Si, com tot indica, Catà acaba presentant un projecte formal, la tasca de l'Ajuntament seria la tramitació i aprovació d'un pla especial que permeti conjugar la preservació del fortí i el seu ús com a restaurant. La normativa urbanística estableix que el pla especial ha de permetre “assegurar la conservació del monument, així com la seva interpretació històrica i cultural”. També es vetllaria perquè el condicionament del restaurant no afectés l'estructura protegida, com sí que va passar amb el restaurant declarat il·legal, que va obrir finestres al fortí.

LA DATA

2008
Va ser l'any
en què va tancar portes el restaurant del Fortí de la Reina i en què es va iniciar l'enderroc.

Fi de la batalla judicial?

La possibilitat que l'Ajuntament i el propietari del Fortí de la Reina acordin la reobertura, ara sí de forma legal, del restaurant al baluard tindria un benefici afegit per a la relació entre les dues parts. “Segurament ens permetria posar punt final a la batalla judicial oberta entre totes dues”, recorda el regidor d'Urbanisme. Catà manté el recurs contra la sentència que l'obligava a pagar a l'Ajuntament el cost d'enderroc del restaurant, 643.000 euros, així com la reclamació del pagament de 18 milions com a indemnització.

Catà va obrir el 1993 el restaurant del Fortí de la Reina amb llicència atorgada per l'Ajuntament l'any 1989, que la va aprovar tot i tractar-se de zona verda. L a procuradora Rosa Elías va denunciar el cas i diverses sentències van establir la necessitat d'enderrocar el restaurant, enderroc que no es va començar a fer efectiu fins al 2008 després d'un llarg periple judicial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia