Comunicació

La primera ministra

TV3 estrena demà ‘Frederica Montseny, la dona que parla’, una ‘TV movie’ sobre la històrica anarquista catalana, la primera dona d’Europa que va ser ministra

Ser dona i arribar a ministra no era fàcil a l’Europa dels anys trenta, i encara menys el 1937 a Espanya, en plena Guerra Civil. Tampoc hi jugava a favor ser una destacada i popular dirigent de l’anarquisme, moviment polític i social que preconitza l’abolició de tota forma de poder polític. Però Frederica Montseny no era de les persones que s’arronsen, i va decidir “sortir de la comoditat de la meva trinxera idealista i lluitar contra la tirania i la injustícia social”. Les paraules són d’un dels seus discursos que apareixen a Frederica Montseny, la dona que parla, una pel·lícula per a televisió dirigida per Laura Mañà que s’estrena demà, Dia de la Dona, a TV3 (22.05 h) i els canals valencià i balear À Punt i IB3, que en són coproductors.

L’actriu Màrcia Cisteró és la intèrpret de Frederica Montseny, una dona de vida tan llarga (1905-1994) i intensa que va obligar a escollir episodis concrets. La productora Míriam Porté va explicar en la roda de premsa de presentació: “Vam prendre la decisió de posar el nucli dramàtic de la pel·lícula en la contradicció entre el fet de no creure en les institucions, però alhora haver de formar-ne part acceptant el càrrec de ministra.” Aquesta és “la sisena pel·lícula protagonitzada per una dona clau de la nostra història”, explica la productora, que des de Distinto Films promou aquest tipus de projectes.

La pel·lícula se situa principalment als anys 1937, quan el president Largo Caballero (Emilio Gutiérrez Caba) li va oferir ser ministra de Sanitat, com a representant de la CNT, i 1941, durant el judici a Llemotges, a la França no ocupada pels nazis, en què es va decidir si l’extradien a Espanya. A més de Màrcia Cisteró i Emilio Gutiérrez Caba, el repartiment inclou actors com Pep Ambròs, Òscar Muñoz, Miquel Gelabert i David Bagés.

Vicent Sanchis, director de TV3, va destacar a la presentació que la de Frederica Montseny és “una gran història, la de la primera dona ministra d’un govern a Europa” que, gràcies a aquesta pel·lícula per a televisió, “quedarà com a patrimoni per a futures generacions; aquesta és una de les funcions de TV3 com a mitjà públic”.

Divulgar la història

La directora, Laura Mañà, creu que la televisió és una eina ideal per a la divulgació històrica: “Per mi, la televisió és el millor mitjà per donar a conèixer aquestes figures de la nostra història, que com que són dones, han quedat eclipsades per altres polítics i figures. Avui és important tenir referents, necessitem que les nostres filles tinguin grans referents, dones com Frederica, amb gran capacitat de lideratge.”

L’any 2010, Laura Mañà ja va dirigir un film per a la televisió sobre un personatge femení històric, Clara Campoamor, la dona oblidada.Màrcia Cisteró va explicar a la roda de premsa virtual de presentació del film que, per interpretar Frederica Montseny, “des del principi no vam voler fer una imitació del personatge, cosa que tampoc era possible, perquè no hi ha moltes imatges de l’època”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia