Comunicació

Recuperem els articles diaris de Josep Maria Espinàs

El Punt Avui fa memòria i ret homenatge al gran cronista català publicant cada dia la seva columna que havia sortit a l’Avui el mateix dia de fa 44 anys

Els articles són d’una vigència i qualitat extraordinàries

A partir de dilluns vinent, publicarem cada dia l’article de Josep Maria Espinàs que va sortir a l’Avui el mateix dia de 44 anys enrere. Obrirà el nou espai d’hemeroteca que, sota l’epígraf “Tal dia com avui” inclou, a més de la columna “A la vora de....” d’Espinàs, la reproducció de les portades de l’Avui i Punt Diari d’aquell mateix dia i les efemèrides històriques. Per què publiquem els articles i les portades de fa 44 anys i no d’abans si l’Avui va sortir per Sant Jordi del 1976? Perquè Punt Diari va néixer el 24 de febrer del 1979, gairebé tres anys després, i hem volgut reproduir les primeres planes dels dos diaris. És una manera, també, de reivindicar els orígens de les dues capçaleres, que el 31 de juliol del 2011 van donar pas a El Punt Avui.

Mestratge

Amb la recuperació dels originals d’Espinàs volem fer un exercici de memòria i retre homenatge a qui està considerat un dels grans cronistes catalans de la història. I al mateix temps, o potser sobretot, oferir als lectors uns articles que gairebé cinquanta anys després d’haver estat escrits són vigents i d’una qualitat extraordinària. Són clàssics de l’articulisme. Escrits amb mestria narrativa i pulcritud lingüística; amb un llenguatge planer, directe, gens artificiós, de vegades un punt irònic i sempre natural. Recuperem un mestratge també reconegut per tothom, com demostra el fet que entre els incomptables premis i reconeixements que va rebre hi ha el d’Ofici de Periodista, que atorga el Col·legi de Periodistes de Catalunya a la trajectòria dels “professionals que són una referència per al conjunt de la professió i que gaudeixen del respecte i l’estima dels companys”.

Més de 12.000 articles

Espinàs havia explicat en alguna ocasió que quan Josep Faulí, el primer director de l’Avui, li va proposar fer un article cada quinze dies ell li va respondre que això era molt difícil; que, en tot cas, n’havia de fer un cada dia. I així va ser. El dia 24 de febrer del 1979 publicava a l’última plana del diari la seva primera columna “A la vora de...”, que es va mantenir ininterrompudament fins al gener del 1999, quan va passar a fer el seu “Petit Observatori” a El Periódico, fins al 2019. Abans ja havia fet articles a Destino, El Correo Catalán i a Serra d’Or. Més de 12.000 peces diàries en 43 anys.

Vigència

Va tocar tots els gèneres: novel·la, poesia, teatre, contes, assaig, reflexions i escrits biogràfics, amb més de 90 títols publicats. Va ser un dels pares de la Nova Cançó, fundador d’Els Setze Jutges i cantant; autor de la lletra de l’himne del Barça; traductor de cançons de Brassens i Brel; fundador, amb Isabel Martí, de l’editorial La Campana; publicista del “Depèn de tu...”. Com molt bé explicava Lluís Llort l’endemà de la seva mort, als 95 anys, “en tots els gèneres va ser un mestre, però com a articulista va excel·lir, amb el seu estil planer de narrar fets aparentment quotidians amb un sotabosc frondós. Feia literatura de l’anècdota, treia punta al detall anodí, oferia visions cordials i reflexions encertades de la vida.” Els lectors ho podran comprovar a partir de dilluns, tres mesos justos després del seu funeral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia