Comunicació

El zàping

Univers ‘geek'

Què és en el fons un ‘geek'? Un home modern, un home 2.0.

L'univers geek –persones fascinades per la tecnologia i la informàtica i amb comportament extravagant– dominen la tele. Les sèries policials s'han nodrit d'aquests personatges poc convencionals, diguem-ne tecnoferits, per modernitzar la narració, que consisteix a atrapar l'assassí. Sempre hi ha en el grup un saberut amb ulleres que utilitza l'ordinador amb la mateixa eficàcia que Chuck Norris utilitza les arts marcials. Podem considerar l'antropòloga forense Temperance Brennan de Bones o el doctor Walter Bishop de Fringe uns geeks? Són els científics, analítics, pertorbats, poc convencionals uns geeks primigenis? Fins i tot un mite clàssic com ara Sherlock Holmes ha estat absorbit per aquest univers d'una forma tan deliciosa i refrescant que ja no el concebem de cap altra manera. Què és en el fons un geek? Un home modern, un home 2.0.

Però la màxima expressió televisiva de l'univers dels tecnoferits és la comèdia. Són personatges fàcilment caricaturitzables; perquè de les seves peculiaritats en fem el gag. Els informàtics (2006), que el 3XL va estrenar dimecres, és al Regne Unit el que The Big Bang Theory (2007) és als Estats Units. Als noranta hi va haver el boom de les comèdies familiars d'afroamericans – Cosas de casa o El príncipe de Bel Air–, però amb les comèdies geek la crítica a la cultura tecnològica és més identificable, més universal. A diferència de The Office –precisem, la versió anglesa de Ricky Gervais i Martin Freeman–, Els informàtics produeixen un efecte rejovenidor, una sensació de despreocupació juvenil i de lleugeresa. No sentia el mateix des de fa més de vint anys, quan mirava Ràdio Cincinnati a TV3.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.