Comunicació

Els objectius de futur dels promotors del domini .cat, a El Punt Avui TV

Santi Ribera explica a ‘L'internauta' que es vol incrementar fins a 100.000 el nombre de dominis

Campanya per introduir el català als navegadors

L'any que ve, .cat, domini de primer nivell d'internet, complirà els seus primers deu anys de vida. Va ser aprovat el 16 de setembre del 2005 després d'una llarga negociació en la qual no van faltar els bastons a les rodes dels organismes del govern espanyol, que sempre han vist amb recel qualsevol intent de la cultura catalana per ser reconeguda internacionalment.

En aquests moments, doncs, potser ja no cal explicar detalladament què és aquest domini genèric, pensat per acollir la llengua i la cultura de Catalunya.

Però potser sí que cal explicar què fa l'entitat que el gestiona des de ja fa vuit anys, la Fundació Puntcat, per fer créixer la presència del domini a la xarxa i per impulsar el català en el terreny digital.

Entre les mesures que porta a terme la fundació ara mateix, hi ha una campanya per passar dels 75.000 dominis actuals (pertanyents a empreses, entitats, organismes públics i particulars) fins als 100.000, aquest any mateix. 

En aquest sentit, cal dir que el domini .cat ha madurat i ha anat deixant enrere, amb els anys, el component identitari en favor del més utilitari.

Així ho explica en el programa L'internauta, produït per Vilaweb, el director de la fundació, Santi Ribera, que afegeix que l'entitat que dirigeix també treballa intensament en la promoció de la llengua catalana a internet i les noves tecnologies.

Un gest important

Ribera remarca en el programa la veterana campanya Navega en català, que es torna a activar ara per mirar de sensibilitzar els usuaris perquè es configurin internament el navegador en català.

Aquest gest és important per a les estadístiques i per a la visualització de la nostra llengua a escala mundial.

La Fundació Puntcat, finalment, s'ha especialitzat els últims anys a assessorar unes altres comunitats lingüístiques i culturals de l'Estat per aconseguir el seu propi domini a internet, com ara el .eus basc i el .gal gallec, a punt d'obrir-se al públic.

L'internauta és un programa que es pot veure cada diumenge a El Punt Avui Televisió.

Informació al territori

Com cada diumenge, El Punt Avui Televisió dedica gairebé tot el seu temps a difondre programes elaborats per la Xarxa Audiovisual Local, una agrupació de les televisions de tot el territori català. Els reportatges elaborats per aquestes televisions s'agrupen territorialment i sota la marca de la setmana.

Així, aquest diumenge descobrirem com el Temps de Flors ha influït en un augment de les contractacions a Girona, i també podrem veure un reportatge sobre Josep Traité, considerat l'últim pessebrista.

A través de l'espai territorial del Vallès Occidental, parlarem del trastorn de la histiocitosi, de Josep Maria Figueres i de la Fira Modernista que se celebra a la ciutat de Terrassa.

Altres temes d'interès que es tracten són el passat jueu de Lleida, les esperances posades en el projecte de BCN World, la situació del corredor mediterrani, l'escola de rock i la passió que hi ha per les furgonetes Volkswagen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia