cultura

Festes i tradicions

Les Passions catalanes reclamen més ajuts

Lamenten l'IVA cultural i com s'han anat retallant les subvencions

Les principals Passions de Catalunya veuen assegurada la seva continuïtat però reclamen més suport econòmic de les administracions per continuar fent millores que atreguin nou públic, sobretot joves que valorin aquestes obres no tant pel seu caire religiós sinó perquè són una tradició arrelada des de fa segles al país. Així ho va assegurar ahir el president de la Federació de Passions de Catalunya, Josep Cuscó, durant la presentació de la nova temporada, que es va fer a Cervera. La tria com a escenari del Gran Teatre de la Passió de la capital de la Segarra no és casual, ja que coincideix que aquest any celebra el 50è aniversari. Les funcions regulars començaran avui a Olesa de Montserrat però ja s'estrena la temporada amb la versió medieval d'El Misteri de la Passió de Cervera, la més antiga del país, que es podrà veure a la col·legiata de Santa Maria.

La federació agrupa nou de les Passions que es representen arreu del país. Cuscó va afirmar que “la il·lusió i les ganes de tirar endavant hi són” però que han de fer molts esforços per superar les dificultats econòmiques derivades de la caiguda de les subvencions i de l'increment de l'IVA cultural: “Que ens ha fet molt mal.” Per això també va fer una crida perquè el públic assisteixi a unes representacions que “contribueixen a enfortir el teixit cultural i associatiu del nostre país, mantenint viu un llegat de 500 anys d'història”.

El president del Patronat de la Passió de Cervera, Xavier Cañabate, també va reconèixer: “Cada any la gent fa un esforç monumental perquè es porti a terme la representació. [...] La disminució de les subvencions i l'IVA cultural fan que cada vegada sigui una mica més difícil, però el públic ens va responent i això també ens ajuda a tirar endavant.”

En l'acte d'ahir, s'hi van presentar els canvis escènics que estrenaran set de les nou Passions agrupades en la federació aquesta temporada. L'amfitriona i l'única representant de les comarques de Lleida és la de Cervera. A les comarques barcelonines hi ha les representacions d'Olesa de Montserrat, Esparreguera i Llinars del Vallès, i a les Terres de l'Ebre, les de la Cava, Ulldecona i Vilalba dels Arcs. Les que no hi van poder assistir són les de Molins de Rei i Vilassar de Mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic