Patrimoni

Patrimoni

Sant Francesc, 200 anys

La capella emblemàtica del cim del volcà Montsacopa, d’Olot, es va edificar al recinte que havien ocupat les tropes napoleòniques durant la guerra del Francès

Aquest estiu es compleix el 200 aniversari de la benedicció de l’actual capella de Sant Francesc, l’emblemàtic temple que presideix Olot des del cim del volcà Montsacopa i que ha acabat donant el nom popular a la muntanya. La van construir a l’interior del fortí que havia allotjat una guarnició de l’exèrcit napoleònic durant la guerra del Francès, a principi del segle XIX. No era el primer temple que s’aixecava al cim d’aquest volcà. En un article del darrer número d’El Cartipàs (publicació de l’Arxiu Comarcal i l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot), s’explica que amb motiu d’aquell conflicte armat es van enderrocar tres capelles, dedicades al Sant Crist, a la mare de déu del Carme i a sant Francesc d’Assís. Aquesta última s’havia obert l’any 1609. Un ermità es cuidava de fer-ne el manteniment i tocar les campanes, bé per cridar a l’oració, bé per avisar els pagesos que s’acostava tempesta. Quan es va aixecar l’actual capella, l’Ajuntament va recuperar la figura de l’ermità, de què la funció aniria variant amb el pas del temps. Els olotins de certa edat poden recordar uns masovers que, la dècada del 1970, tenien cura del recinte i, si calia, servien un refresc.

Atractiu turístic

Coincidint amb els 200 anys d’història de Sant Francesc, el temple i les restes del fortí on està situat estan sent objecte d’unes reformes d’envergadura. D’una banda, les parets exteriors i la coberta de la capella s’han restaurat, després de dècades de deteriorament. I d’una altra, s’està construint al costat un bar restaurant que, després d’alguns endarreriments, obrirà, probablement, a la tardor. De manera paral·lela, es milloren la pujada d’aigua i d’electricitat. També està previst portar-hi la fibra òptica.

Tot plegat, en el marc d’unes inversions per potenciar la muntanya com a atractiu turístic. El Montsacopa és una de les joies del parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i la possibilitat que s’hi concentrin molts visitants espanta alguns sectors. L’Ajuntament assegura que se seguirà protegint el paratge. L’accés de vehicles a motor, per exemple, hi continuarà restringit quan obri el bar restaurant, asseguren els governants locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia