Música

El bosc encantat de Björk

L’artista islandesa impregna d’essències fantàstiques i naturals la segona jornada del Primavera Sound

Björk va escenificar una faula amb la natura com a protagonista
The War on Drugs i Sparks van fer dos dels millors concerts de la jornada

La divuitena edició del Primavera Sound –la catorzena al Parc del Fòrum– va viure ahir la seva segona jornada (la primera de pagament) amb la fortalesa i opulència habituals. Clàssics incontestables com Björk i Nick Cave; desafiaments estilístics com els de l’Art Ensemble of Chicago i el Capullo de Jerez; músics del país com Bad Gyal i Za!; referents per a postadolescents com el madrileny C. Tangana i veterans de culte com Sparks van compartir més de dotze hores de música ininterrompuda en la que, aquest cap de setmana, valgui’s el tòpic, és la capital mundial de l’indie. Públic, potser, un pèl –només un pèl– més jove del que és costum (és el que es guanya tenint en cartell bandes de trap com Migos, un dels plats estel·lars d’avui), presència estrangera segurament per sobre del 50% i pas endavant quant a serveis de restauració, amb la xurreria i les botifarres a millor vida però amb tota mena de varietats asiàtiques i un nou espai –Casa Primavera– amb xefs de prestigi. A la fira, espais habituals com ara Flatstock –punt de trobada de dissenyadors de pòsters per a concerts de tot el món– i discogràfiques com la bisbalenca Bankrobber i la londinenca Rough Trade i, enguany per primer cop, un punt d’informació de No Callem, protocol d’actuació contra agressions sexuals en espais d’oci nocturn impulsat per l’Ajuntament de Barcelona juntament amb altres sales i festivals de la ciutat.

Una faula natural

Difícil, en un festival on hi sigui ella, que Björk no figuri entre els principals protagonistes. De les moltes coses que es poden escriure sobre ella és que és de tot menys una artista convencional. A la islandesa l’hem vista navegar de la música electrònica al lirisme, acaronant una arpa o un reactable, encapsulada en un vestit de fada o de musa japonesa. Dir-li eclèctica és quedar-se curt. Ahir, a l’escenari més gran dels quinze que hi ha al Fòrum, va escenificar una faula amb la natura com a protagonista. En un escenari decorat com un bosc fantàstic, i amb vestit rosa i màscara impossible, va sostenir el concert en Utopia, el seu darrer disc, on recobre l’optimisme després d’una etapa de desamors. Amb el suport puntual d’imatges virtuals –moltes d’elles flors–, Björk va esprémer el seu virtuosisme vocal amb Arisen my senses, The gate –de les noves, la més arrodonida–, Blissing me o Utopia, on van lluir les flautes, fins a set, que impregnen el seu últim treball. I els èxits? Els mínims, com ara un Human behaviour redefinit per a gaudi dels més devots.

No va ser Björk, però, l’única triomfadora ahir al Primavera Sound. Abans de la seva compareixença, el grup de Filadèlfia The War on Drugs va fer una exhibició de pulcritud, formulant d’alguna manera una sòlida resposta a tots aquells que creuen que el rock no és cosa del segle XXI. Va ser un d’aquells típics concerts difícils d’assaborir en les immensitats del Primavera Sound (no parlar a crits quan altres intenten gaudir de la música és la gran absència en el “decàleg de bon comportament” que enguany ha formulat el festival), però, no obstant això, es va poder palpar el savoir faire d’una banda que evoca ells grans clàssics del rock americà sense deixar de sonar rigorosament contemporània.

Sparks, d’altra banda, també van saber trobar un lloc entre les millors actuacions del dia. L’edat dels germans Mael (Ron, el teclista de rostre impertèrrit, en té 72; Russell, el bellugadís vocalista de registres operístics, 69) no va ser obstacle per fer vibrar l’audiència amb perles com Propaganda i This town ain’t big enough for both of us. Poc abans, Art Ensemble of Chicago –uns altres septuagenaris– van protagonitzar el que, després d’aventures com les de Sun Ra Arkestra o Kamasi Washington, ja s’ha convertit en un petit clàssic del festival: la sessió de jazz d’avantguarda a l’auditori, un espai que, malauradament, avui i demà deixarà de funcionar i que, ahir, va testimoniar una altra actuació digna de menció: la que el quartet guipuscoà de música electrònica Delorean, distribuïts a l’escenari com si fossin Kraftwerk, van fer a partir de les cançons de l’històric cantautor basc Mikel Laboa (1934-2008). Un triple salt mortal sense xarxa del qual tant Delorean com l’obra de l’autor de Txoria Txori van sortir sense feridures.

Amaia, d’OT al Primavera Sound

Incorporació sorprenent, controvertida i d’última hora al Primavera Sound 2018, Amaia Romero Arbizu, concursant d’Operación Triunfo i representant d’Espanya en la última edició d’Eurovisió, va defensar la presència d’artistes com ella en festivals de paladars sensibles i exigents com el d’aquests dies al Fòrum. “Cal trencar prejudicis”, va manifestar en diverses ocasions la cantant navarresa en una roda de premsa prèvia a l’actuació que oferiria amb la mataronina Free Fall Band. “Al principi tenia por d’entrar a OT perquè creia que em tancaria portes com aquesta [actuar en festivals com el Primavera Sound], però al final m’he adonat que no té per què”, va assegurar. “Per què algú d’OT no pot actuar al Primavera Sound?”, va preguntar-se. En el seu concert, irrellevant per la notòria colònia estrangera al festival, Amaia va fer lluir la seva varietat de gustos amb un repertori nodrit de versions d’Arcade Fire (Reflektor), Neutral Milk Hotel (Aeroplane), The Beatles (She’s leaving home) i estàndards com Alfonsina y el mar i Basin Street Blues.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]