Música

Rufus Wainwright

MÚSIC

“Em sento impressionat pel Rufus d’ara fa vint anys”

Mig any després d’estrenar las eva segona òpera a Toronto, Rufus Wainwright (Rhinebeck, Nova York, 1973) va retrobant-se progressivament amb la seva faceta de tenor del pop barroc. Avui, convidat pel Suite Festival, recupera material dels seus dos primers discos –Rufus Wainwright (1998) i Poses (2001)– en un recital amb banda al Liceu.

Quina necessitat tenia de fixar la mirada tan enrere?
Els últims anys he fet un viatge musical fantàstic, ja fos amb la meva segona òpera, Hadrian, o treballant a partir de sonets de Shakespeare. Sé que molts dels meus fans ho han disfrutat i que, en un futur, probablement tornaré a fer projectes com aquests, però ara em calia retrobar-me amb la meva faceta de cantautor, amb la meva feina de cada dia. Mentre preparo el nou disc, que sortirà d’aquí a un any, em semblava convenient recordar d’on vinc. Torno a estar preparat per entretenir les masses! [riu].
Quan va tornar a escoltar aquells dos primers discos, què li van semblar?
Em toca fer el paper de pare adorable i dir que estimo els meus discos equitativament i que, en molts aspectes, estan tots interconnectats. Aquells dos primers discos, però, eren força diferents. Rufus Wainwright, el meu debut, bevia de l’escola tradicional dels singer-songwriters, amb molt arrelament a la Costa Oest i amb músics de primera com Jim Keltner o Van Dyke Parks. Amb Poses, en canvi, vaig intentar obrir una mica la meva paleta de colors. Era un disc més contemporani i tenia més moments més pop, inclús operístics. M’agrada la transició que hi ha entre un disc i l’altre.
S’hi va passar una eternitat, per enllestir el seu primer disc...
Sí, i el segon, francament, també. Jo aleshores era molt ingenu i estava en mans de Jon Brion, el productor. Amb el segon, d’altra banda, Pierre Marchand [productor] tenia molta feina, així que, en fi, si es van allargar va ser per aquelles coses de productors. El disc que estic fent ara és amb Mitchell Froom i viu un procés completament diferent. Sap molt bé com economitzar el temps!
Com era el Rufus del 1998?
Em sento impressionat per com era fa vint anys, ja que tenia un fort instint de supervivència i molta voluntat per conquerir el món. Com a músic em sento ara més madur, i la meva veu és millor, però aleshores tenia una gran seguretat en mi mateix. M’agradaria haver cantat una mica millor, però les experiències que es tenen amb vint anys no són les que es tenen quan en tens més de quaranta.
Canta ‘Both sides now’ de Joni Mitchell, en aquesta gira. I, a la tardor, va participar en un tribut coincidint amb el seu 75è aniversari. És un referent?
És curiós, però Joni Mitchell representa una incorporació tardana en el meu món. És estrany perquè vaig créixer al Canadà i la meva mare, Kate McGarrigle, va compartir-hi escena. Sabia qui era i coneixia molts dels seus èxits, però no vaig aprofundir realment en el seu cançoner fins que el meu marit, que va créixer a Alemanya, me’l va descobrir. Va ser un gran regal.
‘Hadrian’, la seva segona òpera, tracta sobre l’homosexualitat en l’Antiga Roma. Va quedar-ne satisfet?
Molt, sobretot amb la feina dels cantants. T’he de dir que va ser un èxit i que, a Catalunya, ara mateix hi ha un gran interès per escoltar-la. Espero que la pugueu veure aviat!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona