Patrimoni

Els búnquers de l’Albera seran catalogats

El Consell Comarcal començarà a classificar com a BCIL els més significatius

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà tramitarà la classificació com a béns culturals d’interès local (BCIL) de dotze búnquers i dues trinxeres circulars (o observatoris) situats als termes municipals d’Agullana, Darnius i la Jonquera, i de la masia de can Descals (Darnius). La classificació ha de permetre de garantir la conservació i la recuperació d’aquest patrimoni.

Fortificacions

En el cas dels búnquers es tracta de fortificacions construïdes entre 1940 i 1943 que van significar la fase inicial del projecte de fortificació dels Pirineus conegut com a Línia P. Pel que fa la masia de can Descals (documentada del 1577), també va adquirir protagonisme al moment de la Guerra Civil quan el mas va ser confiscat per la Generalitat i utilitzat com a dipòsit del patrimoni artístic català amb obres de diferents museus amenaçats pels bombardejos.

“Volem donar valor a alguns dels búnquers més significatius de la zona fronterera. Es tracta de donar-los un segell de garantia que, a més, afavoreix la seva protecció. Haurà de ser l’inici d’un projecte més ambiciós que s’ha de basar a gestionar la seva senyalització i recuperació –o fins i tot rehabilitació, en el cas que fos possible-– per tal de fer-los visitables”, explica el conseller comarcal de Cultura i Memòria Històrica, Josep Maria Bernils. Aquest procés, diu el conseller comarcal, s’haurà de fer conjuntament amb els municipis implicats i amb el Memorial Democràtic de la Generalitat, sempre que hi hagi també la complicitat dels propietaris dels terrenys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia