Música

Festivals d’estiu: estat de la qüestió

La immensa majoria d’esdeveniments no es faran el 2020 i s’ajornen al 2021, una bona part dels quals, com el Primavera Sound i el Sónar, mantenint els caps de cartell

N’hi ha, com el Canet Rock, que confien a fer-se a la tardor i n’hi ha d’altres, com el Porta Ferrada, que no es donen per vençuts i que treballen per ajustar-se a les mesures sanitàries

La crisi sanitària ha impactat de manera contundent però diferent en els festivals d’estiu catalans. Al mig del temporal de cancel·lacions i ajornaments de les últimes setmanes, hi ha també modalitats diverses de subsistència.

PERALADA

Cancel·lat i amb versió virtual

La 34a edició havia de tenir lloc entre el 2 de juliol i el 15 d’agost, amb el Houston Ballet, Jonas Kaufmann, Rufus Wainwright i l’òpera Aida de Verdi. Aquest estiu no hi haurà festival, però sí concerts de petit format que s’emetran en streaming ( festivalperalada.com ).

PRIMAVERA SOUND

Vintè aniversari... amb retard

L’edició del 20è aniversari va ser ajornada, primer, a finals d’agost, i, finalment, davant la impossibilitat, tot i així, de celebrar-se, als dies 3, 4 i 5 de l’any vinent. Hi actuaran The Strokes, The National, Iggy Pop, FKA Twigs, Bad Bunny, Bikini Kill, Bauhaus i Maria del Mar Bonet ( primaverasound.com ).

ROCK FEST

Un estiu sense ‘metal’

El gran esdeveniment català quant a hard rock i heavy metal, al parc de Can Zam de Santa Coloma de Gramenet, no tindrà edició el 2020. Aviat s’anunciarà ja, però, la major part del cartell del 2021, que tindrà lloc els dies 1, 2 i 3 de juliol ( rockfestbarcelona.com ).

SÓNAR

Chemical Brothers, però el 2021

El festival de música electrònica, que, com el Primavera Sound, rep prop del 50% de públic estranger, ha decidit ajornar l’edició prevista per a finals de juny. Tornaran l’any vinent (17-19 de juny) amb The Chemical Brothers com a caps de cartell ( sonar.es ).

PORTA FERRADA

Reprogramat a l’agost

El festival de Sant Feliu de Guíxols va anunciar una programació que, del 10 de juliol al 15 d’agost, incloïa Simple Minds, Ben Harper, Paul Weller i Graham Nash a l’Espai Port. Ara sembla que es concentrarà a l’agost, al més ampli Guíxols Arena, amb artistes catalans i espanyols ( festivalportaferrada.cat ).

CAP ROIG

De moment es manté

El festival de Caixabank i Clipper’s Live encara no ha anunciat canvis en la seva 20a edició, amb 25 espectacles entre el 10 de juliol i el 22 d’agost. De Lionel Richie i Roger Hodgson a Caetano Veloso i Julio Iglesias ( caproigfestival.com ).

TORROELLA

Un any per celebrar els 40

El Festival de Torroella de Montgrí havia de celebrar aquest estiu, del 23 de juliol al 21 d’agost, la 40a edició. No podrà ser, si més no en el format habitual, però Joventuts Musicals de Torroella proposa celebrar-la al llarg de tot un any, entre el 23 de juliol del 2020 i l’agost del 2021 ( festivaldetorroella.cat ).

PEDRALBES

Vint artistes per al 2021

El festival barceloní ha hagut de cancel·lar la vuitena edició aquest estiu, però ja ha recol·locat una vintena d’artistes per als mesos de juny i juliol del 2021, com ara Patti Smith, Nile Rodgers & Chic, Madness, Loquillo, Raphael i James Blunt. Actualment treballen, però, en una edició de petit format per aquest estiu ( festivalpedralbes.com ).

CRUÏLLA

Cruïlla XXS, l’alternativa

El Cruïlla, entès com a gran festival al parc del Fòrum, no tornarà fins l’any vinent (noms ja confirmats: Twoo Door Cinema Club, Residente i Sopa de Cabra, entre d’altres). Durant el mes de juliol d’enguany, però, farà espectacles de format reduït en diferents espais oberts de la ciutat de Barcelona amb l’aixopluc de la marca XXS ( cruillabarcelona.com ).

CANET ROCK

De juliol a octubre

El festival maresmenc, que fa mesos que va exhaurir les 25.000 entrades, tindrà lloc, si tot va bé, el 3 d’octubre en comptes del 4 de juliol. S’hi espera Manel, Oques Grasses, Els Amics de les Arts i Doctor Prats, entre d’altres artistes ( canetrock.cat ).

CLOWNIA

Tot venut... per a l’any vinent

Txarango ha quedat aquest any sense gira de comiat i sense el seu festival a Sant Joan de les Abadesses, però ja ho tenen tot venut per al 2021 ( clowniafestival.cat ).

VIDA

Dubtes fins a última hora

El festival de Vilanova i la Geltrú encara no té decidit el seu futur immediat. Té dubtes entre celebrar la setena edició, tal com estava previst, del 2 al 4 de juliol (sense grups, però, internacionals), ajornar-la al mes de setembre o, directament, no realitzar-la fins a l’estiu de l’any vinent ( vidafestival.com ).

GREC

Resistint

El festival barceloní, conscient del seu paper com a generador d’oportunitats per al sector escènic local, no tira la tovallola i preveu una edició entre els mesos de juliol i agost ajustada a les normatives quant a capacitat ( barcelona.cat/grec ).

CAMBRILS

La 46a edició, el 2021

El Festival de Cambrils, que estrenava nou format de cinc únics concerts, haurà d’esperar a l’agost del 2021 per fer la 46a edició. Havien d’actuar-hi Aitana i David Bisbal ( festivalcambrils.com ).

UNITE WITH TOMORROWLAND

Sense música electrònica

La versió catalana del festival d’electrònica belga, que l’any passat va atreure 15.000 persones a Santa Coloma de Gramenet, no hi tornarà fins al 2021. Nova data: 23 de juliol ( tomorrowland.com ).

ACAMPADA JOVE

25 acampades, però el 2021

El festival polític i musical que organitzen les JERC a Montblanc no podrà dur-se a terme el 2020 sinó que haurà d’esperar el 2021 per festejar “les 25 acampades”. Les dates són els dies 15, 16 i 17 de juliol de 2021 i es treballa per mantenir la major part del cartell del 2020 ( acampadajove.cat ).

FIMPT

El 2021 (i, mentrestant, a internet)

El Festival Internacional de Música Popular i Tradicional de Vilanova i la Geltrú no celebrarà la 40a edició fins al 9, el 10 i l’11 de juliol del 2021. L’Ajuntament, però, prepara una programació artística multidisciplinària per emetre a través de les xarxes socials durant aquest estiu ( vilanova.cat ).

MÚSICA ANTIGA DELS PIRINEUS

La celebració dels 10 anys, el 2021

El Festival de Música Antiga dels Pirineus, que havia de celebrar la 20a edició en 37 municipis del Pirineu, va ser dels primers a cancel·lar tota la programació. Celebraran la 10a edició el juliol i agost de l’any vinent (femap.cat ).

VIJAZZ

Adaptant-se a les circumstàncies

El festival de Vilafranca del Penedès, que uneix la cultura del via amb la del jazz, continua anunciant en el seu web les dates de l’edició d’enguany: 3, 4 i 5 de juliol, tot i que, fa algunes setmanes, els seus organitzadors ja van anunciar que la nova edició estaria adaptada a la nova realitat ( vijazzpenedes.com ).

PAU CASALS

L’any vinent, però d’aniversari

El Festival Internacional de Música Pau Casals, al Vendrell, no celebrarà la 40a edició fins l’any vinent, quan farà 120 anys del primer viatge de Pau Casals a Amèrica i 70 del concert davant Kennedy a la Casa Blanca ( auditoripaucasals.cat ).

STRENES

De la primavera a l’estiu

La 8a edició del festival gironí havia de tenir lloc del 28 de març al 3 de maig, amb una trentena de concerts. S’ha reconvertit en una Edició Especial Postquarantena, entre el 26 de juny i l’11 de juliol, amb 24 concerts ( festivalstrenes.cat ).

ÍTACA

Edició limitada al juny

El festival empordanès ha hagut de prescindir de les cites multitudinàries i ha programat concerts amb capacitat reduïda a Corçà i la Pera, al juny ( itacacultura.cat ).

(A)PHÒNICA

Ajornat fins al 2021

El 17è Festival de la Veu de Banyoles tindrà lloc del 24 al 27 de juny del 2021 ( aphonica.banyoles.cat ).

SONS SOLERS

Un únic concert, de moment

El festival de cultura slow de Sant Pere de Ribes tira endavant, tot i que, de moment, únicament hi ha un concert anunciat: Suu el 9 de juliol ( sonssolers.cat ).

ACTITUD

La desena edició, cancel·lada

El festival vidrerenc de rock alternatiu havia de tenir lloc del 16 al 18 de juliol ( actitudfest.net ).

ESTEREOFÒNICS

Suspensions i replantejaments

Estereofònics és marca dels festivals d’estiu de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró. Ja s’han ajornat Xalaro, Propers, Desemboca i la cantada d’havaneres, i s’estudia un nou format per a les Nits de Jazz a la platja ( estereofonics.com ).

FESTIVALOT

Primer, ajornat, després, suspès

El festival familiar organitzat per Els Amics de les Arts a Girona es va ajornar del juny al setembre abans de suspendre’s ( festivalot.cat ).

CANTADA DE CALELLA

Estiu sense tret de sortida

La Cantada d’Havaneres obre l’estiu el primer dissabte de juliol. El 2020, no ( havanerescalella.cat ).

ARTS D’ESTIU

Fins a l’agost vinent

Sergio Dalma, Ara Malikian, José Luis Perales i Manel actuaran a Pineda l’agost... del 2021 ( artsdestiu.com ).

SONS DEL MÓN

Aquest agost, a la Ciutadella

El festival empordanès centrarà la seva activitat a la Ciutadella de Roses a l’agost ( sonsdelmon.cat ).

SANT PERE DE RODES

Estudiant l’adaptació

L’organització estudia com adaptar la 20a edició del festival clàssic a la nova normativa ( festivalsantpere.com ).

POESIA i +

En directe i en ‘streaming’

El Poesia i +, organitzat per la Fundació Palau i Fabre a Caldes d’Estrac, celebrarà la 15a edició amb recitals i concerts presencials i actes retransmesos per streaming. Serà del 2 al 12 de juliol amb músics i escriptors com ara Christina Rosenvinge, Bernardo Atxaga i Irene Solà ( poesiaimes.cat ).

EMBASSA’T

A l’octubre, un nou intent

El Festival Independent del Vallès és dels que no es dona per vençut i espera poder celebrar la desena edició el mes d’octubre, amb Manel, Javiera Mena i Ferran Palau, entre d’altres músics, els dies 10 i 11 a la Bassa de Sant Oleguer de Sabadell ( embassat.com ).

BEATLES WEEKEND

Pete Best, el juliol del 2021

La gran trobada dels beatlemaníacs a l’Estartit s’ajorna fins al 2021, quan hi actuarà Pete Best, primer bateria dels Beatles, el 10 de juliol ( beatlesweekendlestartit.cat ).

TRAMUNFEST I MEDITERRANEA

L’electrònica no s’atura

Aquests dos grans festivals de música electrònica es mantenen en cartell: el Tramunfest de Sant Jordi Desvalls, el 4 de juliol, i el Mediterranea de Roses, el 22 d’agost ( midnight.es ).

BENICÀSSIM (FIB)

Un gegant que cau

Cancel·lat el pare dels grans festivals. Final d’etapa ( fiberfib.com ).

360
FESTIVALS
El departament de Cultura, segons dades facilitades el mes de març passat, va donar suport l’any passat a 250 festivals que tenen la seva seu repartida en més de 200 municipis del país. En l’informe ‘Catalunya, país de festivals’, presentat el 2015, la Generalitat, però, xifrava en 360 el número de festivals musicals que funcionen a Catalunya i , al març, la consellera Vilallonga els xifrava, ja, “en més de 400”.
2,1
MILIONS
Els festivals de música catalans amb suport del departament de Cultura van rebre l’any passat 2,1 milions d’espectadors, un increment del 4% respecte del 2018.
220.000
ESPECTADORS
El Primavera Sound, amb 220.000 espectadors, és el festival català que l’any passat va rebre més públic. Tanmateix, el gros dels festivals (76% del total) reben menys de 5.000 espectadors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia