cultura

FESTES I TRADICIONS

Reivindiquen el pubillatge

Uns 60 municipis de la regió central celebren l'elecció de la pubilla i l'hereu, i 16 participen en els certàmens de la regió i de Catalunya

Reclamen que s'aposti per la tradició catalana en un moment àlgid de sentiment de país

Entre seixanta i senta municipis de la regió central segueixen la tradició d'elegir la pubilla i l'hereu –o només de la pubilla en alguns casos– i d'aquests, setze participen en certàmens fora de la població, segons dades de Foment de les Tradicions Catalanes. Aquesta quantitat “es manté” al llarg dels anys, assegura el seu president, Antoni Pérez. Segons Pérez, el pubillatge aguanta, sobretot a la Catalunya Central, que és considerada juntament amb Maresme com un “referent” al país. Poblacions com Avià, Taradell, Seva, Gironella, Puig-reig, la Pobla de Lillet, Òdena, Piera i Navàs o el barri berguedà de la Valldan tenen llarga tradició de celebrar aquesta festa i es viu intensament. En canvi, en altres llocs està costant més. És el cas de Súria, on s'ha deixat de fer enmig d'una forta polèmica, o Manresa, on s'han presentat pocs candidats.

Les dificultats de difusió de la tradició, les crítiques de ser un costum “carca” o fins i tot “freak” o el poc interès dels joves d'alguns municipis per ser pubilles o hereus no aturen el món del pubillatge, que assegura que és molt viu i es reivindica com una tradició catalana que cal preservar, sobretot en un moment àlgid de sentiment de país i en què Catalunya està immersa en un procés per convertir-se en un estat. “Si hem de ser un país, hem d'anar acompanyats de la història”, reclama Antoni Pérez, president del Foment de les Tradicions Catalanes, entitat amb seu a Seva que des del 1979 treballa per promoure el pubillatge. “Un país sense història no és país”, recalca Pérez, que aconsella als crítics que primer “es mirin les tradicions i la cultura”. El món del pubillatge és conscient que és posat en qüestió en molts moments. En parla la Berta Plans, presidenta de l'Associació del Pubillatge Solsoní. L'entitat va néixer fa sis anys com a revulsiu de la tradició. Plans admet que mantenir-la “no és fàcil però si hi ha gent que segueix lluitant, pot tenir continuïtat”, assegura. I hi afegeix: “hi ha d'haver gent al darrere, així sí, Si no, s'acabarà”, sentencia. Plans atribueix la falta d'interès d'alguns joves al fet que no coneixen realment el pubillatge. “La gent té una idea del pubillatge que no és real perquè no ho coneixen realment. De vegades la gent ho veu “freak”, però és una tradició molt maca que permet conèixer molta gent i molts pobles de Catalunya, t'arrela a la terra”, diu. I es pregunta per què mentre costa arrencar participants en ple procés del país cap a la independència.

Un dels casos que ha portat polèmica els últims mesos a la regió central ha estat el de Súria. L'Ajuntament ha decidit deixar d'escollir pubilla i hereu, després de cinquanta anys. I les declaracions del regidor de Cultura, Ricard Reguant, anunciant-ho va indignar bona part de món del pubillatge. Antoni Pérez assegura que “Súria és una excepció”. En el cas de Manresa, on s'han presentat pocs candidats, l'organització defensa que és perquè es fa una tria prèvia.

Informació recollida per Mar Vicente, Marc Canturri, Carmina Oliveras / TLB, Òscar López / Infoanoia i Guillem Freixa.

Setze municipis s'agrupen per motius econòmics

El delegat de Foment a la Catalunya Central, Josep Portí, explica que en la majoria de casos els municipis escullen pubilla i hereu que després no “surten” fora de la població. És a dir, que no participen en altres certàmens comarcals, intercomarcals, provincials o nacionals. Sí que ho fan setze poblacions, que inicialment es van agrupar per motius econòmics, per l'alt cost d'organitzar una elecció comarcal. “Però després hem vist que és molt important que estiguem interrelacionats”, explica Portí, del grup de Pubillatge de la Catalunya Central. Són Avià, Balsareny, Castellbell i el Vilar, el Pont de Vilomara i Rocafort, Gironella, la Pobla de Lillet, Valldan (barri de Berga amb molta tradició), Manresa, Navàs, Navarcles, Òdena, Piera, Puig-reig, Sant Vicenç de Castellet, Seva i Solsona.

Precisament la Pubilla de Catalunya de 2015 va ser Marta Serran, de Sant Vicenç de Castellet –un dels 16–. Apareix a la imatge amb l'Hereu de Catalunya, Josep Van Gorkom, de Sitges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona