cultura

Bernarda Alba endins

Federico García Lorca va plasmar la repressió social a La casa de Bernarda Alba: la mare tenia les cinc filles tancades a casa per un escrupolós dol. Aquest ha estat el títol que el director Jaume Nadal va triar per fer un taller amb les internes del Centre Penitenciari Can Brians 1 , a Sant Esteve Sesrovires. Fa uns dies es va presentar, en funció única, per a companys del centre i també per a una vintena de còmplices vinguts de l'exterior. El sentiment de les filles, de patir una clausura forçosa, la van trencar les internes amb el seu humor. La ironia trenca cadenes.

Sense el cavall de Pep el Romano. Tampoc amb les cinc germanes. Quatre actrius alternaven els papers principals (de la viva Adela; de la mare Bernarda; de l'Angustias i les altres germanes; o de Poncia, aquella criada que les informava en comptagotes del què passava fora de casa i que administrava gotes de vida des de la maduresa) amb el seu internament amb un aire còmic: és perillós portar la roba a la bugaderia perquè sovint s'encongeix la mida. Can Brians 1 celebra les accions d'entitats que, com l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, fan desinteressadament per generar activitat i motivació dins del centre. Les dificultats per poder avançar en el muntatge; pentinar-se entre elles; construir la peça per aconseguir els aplaudiments de les companyes de mòdul; són petites victòries que ajuden a oblidar els murs. que hi ha vida a fora i ganes de recuperar-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia