cultura

Societat

L'altar amb segells de Franco a Sant Tomàs es retirarà

L'altar empaperat amb segells de la cara del dictador té valor històric, però quan hi hagi pressupost per fer-ho es traurà de Sant Tomàs, a Calldetenes

La restauració del claustre renaixentista començarà en breu

El monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, a Calldetenes, es una de les joies arquitectòniques de Catalunya més desconegudes pel gran públic. Actualment es troba a l'inici d'un procés de restauració que permetrà visitar el claustre renaixentista que hi ha al seu interior. Durant les visites prèvies que han fet els tècnics també hi ha aparegut una raresa, un altar on el mosaic del fons està format per milers de segells amb la cara de Franco. Fonts del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBM) han explicat a l'Agència Catalana de Notícies que aquesta peça s'ha de conservar pel seu valor històric, però que quan hi hagi el pressupost necessari es retirarà i es guardarà a les dependències del Bisbat: “De lluny sembla un mosaic amb diverses formes i colors, però quan t'hi acostes veus els milers de petits segells”, va explicar la directora del CRBM, Àngels Solé, a l'ACN. En l'obra es pot veure la data de 1958, moment en què la congregació dels Pares Camils ocupava el monestir. El 1970, l'associació Sant Tomàs va comprar el monestir i el va utilitzar durant uns anys com a centre d'atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual. Actualment, l'associació continua sent propietària de l'edifici. El fet que s'esperi per retirar-lo a tenir prou pressupost pot provocar que encara estigui al monestir quan el claustre s'obri a les visites després de la restauració que s'hi farà en breu.

Cap a la recuperació

El fet de caure en desús ha provocat que el mal estat el monestir s'hagi agreujat en els últims anys. En els darrers mesos, l'Ajuntament de Calldetenes ha aprovat diverses intervencions amb l'objectiu de posar fil a l'agulla per a la seva restauració: al juny es va aprovar el pla director en què es determinen les diverses fases de la restauració. La més important i imminent –ja hi ha acceptada la llicència d'obres per poder començar en les pròximes setmanes– és la que es farà al claustre, per a la qual hi ha un pressupost d'uns 600.000 euros procedents de l'1% cultural de les obres de l'eix transversal: “La nostra gran satisfacció és que es recuperi el claustre i que Calldetenes pugui ensenyar el seu gairebé únic patrimoni arquitectònic”, diu l'alcalde Marc Verdaguer. Un cop s'hagi portat a terme la restauració del claustre de Sant Tomàs, deixarà de ser un bé cultural d'interès local i serà un bé cultural d'interès nacional.

LA FRASE

De lluny sembla un mosaic amb diverses formes i colors, però quan t'hi acostes veus els milers de segells
Àngels Solé
directora del Centre de restauració de Béns mobles


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona

La nova psicodèlia catalana

Girona
música

Brittain Ashford obrirà el 5è A Peu de Carrer de l’Ateneu 24 de Juny

girona
MÚSICA

El Palau de la Música recorda Juli Garreta i convida Raquel García-Tomás

BARCELONA
Música

L’Empordà Music Festival creix

LA BISBAL D’EMPORDÀ
Cultura

Mor Frank Stella, reconegut pel seu art abstracte i precursor del minimalisme

efemèrides

El Govern commemorarà els centenaris d’Oriol Bohigas i Francesc Candel

barcelona
TEATRE

‘Burro’ reescriu la humanitat amb la mirada de l’animal del camp

BARCELONA
MÚSICA

El Sónar es farà tot a l’Hospitalet de Llobregat a partir del 2026

BARCELONA