cultura

El Museu Casteller utilitzarà tecnologia d'última generació

Valls aprova el projecte museogràfic, que destaca pels audiovisuals i muntatges immersius que aproparan el visitant al fet casteller i a viure les emocions d'una diada

Les obres encaren enguany la recta final

Muntatges espectaculars d'última generació, amb videoinstal·lacions i jocs interactius, seran els encarregats de transmetre les emocions i les experiències castelleres als visitants del futur Museu Casteller de Catalunya. Amb l'estructura exterior molt avançada, les obres del museu vallenc encaren la recta final. L'alcalde de Valls, Albert Batet, va anunciar: “Només falta posar-lo a licitació i acabar les obres, ja ens trobem en una fase molt final.” L'Ajuntament ha aprovat el projecte museogràfic per un import d'1,8 milions d'euros, presentat per l'equip d'Ignasi Cristià. “És un museu viu”, afirma l'ideòleg, a la vegada que destaca que va adreçat “tant al públic entès en castells, que obtindrà visions diferents, com al profà, a qui sorprendrà”.

La visita s'iniciarà en un gran vestíbul, a la planta baixa, on penjarà una gran pantalla vertical, on es projectarà un audiovisual dedicat al “valor”, que aproparà els visitants al fet casteller gràcies el testimoni de quatre personatges –un veterà, una enxaneta, un noi jove i una dona castellera–, i que servirà per donar la benvinguda al viatge que emprendrà el visitant. A la sala central de la primera planta hi haurà un acte dedicat a “l'equilibri i el seny”, que s'estructurarà en nodes circulars –que recordaran les pinyes–, on s'explicaran continguts temàtics com ara la rivalitat, els valors castellers o la tècnica i geometries de les construccions, entre d'altres. En un altre espai, dedicat a la “força”, es reviuran les emocions d'una plaça castellera amb un gran banc circular on els visitants quedaran envoltats per una pantalla de 360 graus en la qual es visionarà un altre audiovisual en què, a mitja projecció, baixarà del sostre una estructura sobre la qual es projectarà un castell fet per diverses colles.

LA FRASE

El museu casteller sorprendrà tant el públic entès com el més profà
Ignasi Cristià
ideòleg del projecte museogràfic

LA XIFRA

2.000
metres quadrats
serà la capacitat de l'espai museístic, mentre que el recinte n'ocuparà uns 3.000.

Un espai de recerca i d'activitat

Una de les característiques que tindrà el Museu Casteller de Catalunya és que no es limitarà a la difusió i les vivències del fet casteller. L'equipament també inclourà un centre de documentació, que esdevindrà un espai de consulta de llibres i publicacions sobre el món casteller –a la biblioteca– i un arxiu de documentació a l'abast d'investigadors. També destacarà l'ampli fons digital d'imatges que s'anirà renovant constantment. Sobre el fons fotogràfic, l'element central del museu també mostrarà imatges de places, colles i jornades castelleres. Només de la temporada passada s'han recopilat fins a 6.000 imatges de diversos fotògrafs. També s'hi conservaran objectes antics, com les copes que van guanyar les dues colles locals, la Vella i la Nova, en el concurs casteller dels anys 30, o samarretes de colles.

D'altra banda, el museu habilitarà un espai educatiu, on les escoles i instituts podran treballar els seus projectes educatius, a més de ser un centre d'activitats. L'equipament es completarà amb un bar cafeteria –inspirat en les formes del museu– i la botiga, on els visitants podran endur-se un record casteller.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol