el reportatge

Milà torna amb Falla

La pianista vilanovina Leonora Milà trenca dotze anys de silenci discogràfic amb peces de Manuel de Falla

Una producció amb identitat. Si no fos perquè va ser enregistrat a la Garriga, es podria dir ben bé que el disc respira vilanovisme per tots costats. L'autora és de Vilanova, el treball es va gestar a la ciutat, l'edita la productora del seu fill, Bernat Deltell, i s'estrena al Foment.


La nena prodigi del piano, compositora i medalla d'or de Vilanova i la Geltrú, la vilanovina Leonora Milà ha gravat a l'Estudi Albert Moraleda de la Garriga i editat a la seva ciutat el seu darrer disc, el que fa trenta de la seva carrera després de dotze anys de silenci discogràfic. El nou disc, titulat Milà plays Falla, inclou setze de les peces més conegudes del compositor espanyol Manuel de Falla, com ara Danza ritual del fuego, La Fantasía Baetica i El sombrero de tres picos. En el CD hi ha participat Romà Escalas, músic i director del Museu de la Música de Barcelona, que ha escrit el text del llibret. Durant gairebé una hora, el disc repassa les millors peces per a piano de Manuel de Falla, interpretades per una autèntica especialista en la seva obra. Leonora Milà és considerada una de les grans intèrprets de la música espanyola i, concretament, del compositor Manuel de Falla, de qui té molta obra gravada en diferents discos. Amb només tretze anys, Milà ja interpretava el conegut concert per a piano i orquestra Noches en los jardines de España al Royal Albert Hall de Londres. I és que Leonora Milà és, conjuntament amb Alícia de Larrocha, una de les pianistes que coneixen més i han interpretat més vegades, a escala internacional, l'obra de Manuel de Falla.

La compositora, que s'ha convertit des de fa anys en la principal ambaixadora cultural de la ciutat on va néixer, farà honor a la seva estima i presentarà el nou disc aquest dissabte a les vuit del vespre al Foment Vilanoví. Durant l'acte interpretarà diverses peces que recull aquesta producció. Abans de l'actuació, oberta al públic en general i gratuïta, participaran Miquel Bernadó, músic i membre de l'Orquestra de Cambra del Garraf, i Pere Tapias.

El dia 29 de desembre es farà una altra presentació, a l'Ateneu Barcelonès, amb la intervenció de l'actriu Carme Sansa i de Pere Tapias i, a partir del gener, es presentarà també a diferents ciutats com ara Madrid, Lleida, Girona, Tarragona, Andorra, Palma de Mallorca i Granada. Aquest nou disc, editat per Límit, es va gestar arran de Leonora Milà. Música integral, un documental coproduït per la productora El Far Blau i Televisió de Catalunya. En el reportatge, que es va emetre fa mesos, una trentena de personatges de la cultura, la societat i la política catalana i espanyola analitzen la seva trajectòria artística. Tots ells coincideixen a considerar Leonora Milà una de les grans intèrprets de música espanyola i de les que més han fet per a la seva divulgació a escala internacional. I és a partir d'aquí que Leonora Milà va sentir-se temptada a trencar el silenci discogràfic i oferir una nova lectura de l'obra pianística de Manuel de Falla. Milà explica que l'objectiu del disc és «oferir una visió més madura d'aquestes conegudes peces per a piano, destacant molt més la melodia que no pas el ritme» i reconeix que «aquesta manera d'interpretar l'obra de Falla és molt diferent de la que feia trenta anys enrere».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Xavier Aliaga
Novel·lista

“Necessito passar-ho bé quan escric, provar coses”

Barcelona
LA CRÒNICA

Rebobinar és de nostàlgics

Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro
arts escèniques i música

El Límbic atrau 21.000 persones a Santa Coloma de Gramenet

barcelona
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona