Teatre

teatre

obituari

Mor Moisès Maicas

El director mataroní, de 52 anys i molt vinculat a la nova dramatúrgia europea, preparava una lectura dramatitzada per aquesta edició del Grec Festival

El conseller de Cultura lamenta: “Havia fet grans coses i estava cridat a fer-ne moltes més”

Escoltava amb atenció; volia conèixer profundament les arrels de l’altre. El director de teatre Moisès Maicas va morir ahir als 52 anys i deixarà a mitges una carrera que s’havia anat llaurant (sovint al costat de la traductora Anna Soler-Horta) des de les sales de petit format i en els marges més arriscats dels festivals de teatre. La seva línia d’autors és molt àmplia, però habitualment partien dels dramaturgs contemporanis europeus. Aquest 11 de juliol hi havia prevista una lectura dramatitzada de Poemes de l’alquimista, resseguint l’obra homònima de Palau i Fabre que estava previst estrenar al Temporada Alta i fer estada durant el 2017/18, posteriorment, a La Seca.

Aquesta temporada, per exemple, havia estrenat La Peggy Pickit veu la cara de Déu al Maldà, una peça de Roland Schimmelpfennig, de qui ja havien portat a escena El drac d’or al Teatre Akadèmia. També havia tingut molt bona resposta de públic i crítica (va ser premiada amb el premi BBVA, el Psicosi de les 4.48, de Sarah Kane). Thomas Bernhard (Senzillament complicat) i Daniel Keene (Meitat i meitat) són altres autors que van presentar. La sorpresa de la seva mort inesperada dimarts no va quedar orfe, ahir, a les xarxes socials. Des del Temporada Alta, li recordaven el seu treball de teatre familiar Pellde llarinté, cua de tiré, en el què a través d’una rondalla visualitzava les tradicions d’altres cultures (avui ben presents a Europa). També el Maldà volien traslladar l’afecte a família i amics. I el conseller de Cultura, Santi Vila, lamentava: “Havia fet grans coses i estava cridat a fer-ne moltes més. Un cop per al teatre i la cultura en general.” També el recordava el president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), l’actor Àlex Casanovas, amb qui havia compartit el muntatge Viatge a Califòrnia, en una producció al Versus, de qui destacava “la seva sensibilitat i delicadesa”, alhora que destacava que hagués portat Pessoa al teatre a Catalunya, ara fa tres dècades, entre d’altres mèrits. Maicas havia dirigit la darrera lectura dramatitzada, que es realitza entre Fundació Romea, Fundació Aisge i l’AADPC de Les verges virtuals, de Toni Cabré, i segons sembla s’estava plantejant una producció pel curs vinent.

Informa Lluís Arcal que l’alcalde de Mataró, David Bote (PSC), i el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez (CiU), van mostrar ahir la seva tristesa per la pèrdua de Maicas. “És una notícia molt trista i una pèrdua per la ciutat”, va manifestar l’alcalde, que va recordar la “molta activitat” que Maicas havia fet a Mataró, com també “el reconeixement que últimament havia rebut d’arreu de Catalunya”. Bote va avançar que properament es posarien en contacte amb la família de Maicas per trobar la manera que la ciutat li reconegui la seva tasca cultural.. Per la seva banda, el regidor de Cultura de la capital del Maresme va definir a Maicas com a “una persona que es feia estimar i que tenia molts projectes a la ciutat”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Pol Wagner crea el seu tercer disc amb intel·ligència artificial

girona
girona

Enyorat Joan Domènech

girona
exposició

Al fons del mar, al centre de la Terra i a la lluna amb Jules Verne

barcelona
música

Fonso Castillo publica ‘Las ganas de verte’, una cançó per afrontar una pèrdua

girona
TEATRE

Carme Sansa capitalitza un drama sobre l’empatia entre jueus i palestins

BARCELONA
Cultura

Mor Juan Brujo, líder de la banda d’extrem metal Brujería

patrimoni

La Sagrada Família escalarà l’any que ve els 172’5 metres

Barcelona
cultura

El festival Premià del Mal reunirà escriptors de novel·la negra i criminòlegs

premià de mar
Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona