Música

Cultura

Ple absolut d’alumnes al curs internacional de Cervera

Enguany la Càtedra Emili Pujol aplegarà 270 alumnes i 26 professors, i el festival oferirà catorze concerts

És la protagonista de la Fira de Lutiers, per una peça del 1892 i per l’estrena d’una obra de Carles Trepat

Homenatge al guitarrer més important dels últims 200 anys

Cervera es prepara per viure immersa en una simfonia de vuit dies. A partir del 23 de juliol, la música de clarinets, fagots, guitarres, pianos, flautes, violins i trompetes s’escamparà des de les finestres de la universitat, l’epicentre, un any més i ja en són 37, de la Càtedra Emili Pujol. És un dels cursos de clàssica més veterans de l’Estat espanyol, al qual suma des del 1981 el ja indestriable festival, que enguany programa catorze concerts. La tercera pota de la càtedra, la Fira de Lutiers, ha esdevingut un dels punts de la trobada imprescindibles d’aquests mestres artesans dels instruments de corda.

Llistes d’espera

Per les mides assequibles de Cervera i la seva llarga tradició musical, el curs internacional és un “referent consolidat” per alumnes d’arreu. Enguany s’hi han matriculat 270 estudiants, que assistiran a les classes de 26 professors. Estefania Balcells, codirectora de la càtedra, explica: “La matriculació ha estat un èxit, i en quatre setmanes s’havien exhaurit les places dels cursos d’alguns professors. No ens havia passat mai... Tenim llistes d’espera, però volgudes, perquè no volem perdre qualitat i la capacitat ja està adaptada al màxim per ajustar-se al nombre de professors.”

Bones perspectives, doncs, per a una càtedra que pretén “consolidar la marca cultural de Cervera al món i oferir el millor del talent artístic de Ponent, a través d’una àmplia diversitat d’estils” en els concerts, segons assenyala Jaume Cortadellas, codirector de la càtedra. El programa inclou concerts de solistes, de cambra i orquestres simfòniques, com la Júlia Carbonell, de les Terres de Lleida, encarregada de l’inaugural amb peces del català Oriol Cruixent; i l’opus 15 de Beethoven, a càrrec de la solista Alba Ventura.

La guitarra serà la gran protagonista d’aquest any, amb l’estrena absoluta d’una obra de Carles Trepat, Fantasia catalana. Homenatge a Granados, el 27 de juliol, en el Concert de la Càtedra. Es tracta d’una obra amb vuit cançons que també vol homenatjar el 200 aniversari del naixement del que es pot considerar el pare de la guitarra moderna, l’andalús Antonio Torres. El guitarrista català, que des del 2005 és professor del curs cerverí, va ser alumne d’Emili Pujol, qui va ser fidel tota la vida a la seva guitarra Torres. Igual que Trepat: “Tot i sent respectuós amb la tradició anterior, Torres es va inventar la guitarra moderna”, afirma el guitarrista.

I precisament una de les darreres guitarres que va construir Torres, el 1892, any de la seva mort, serà la peça més destacada de la XIV Fira de Lutiers, que reunirà als passadissos de la universitat quinze tallers i 26 artesans. “Actualment, s’està redescobrint el llegat de Torres. Les mides de les seves guitarres encara són un referent avui dia de la construcció de la guitarra”, diu el director Xavier Balcells. La fira dedicarà, el 26 de juliol, una taula rodona a Torres a càrrec dels lutiers. A la nit, en un concert de Carles Trepat, es podrà escoltar la sonoritat de la guitarra exposada. La fira estrena visites guiades per al públic general i els alumnes del curs.

El 60% dels estudiants són catalans

El 60% dels alumnes són catalans; un 25%, espanyols, i la resta, de països com ara Alemanya, Dinamarca, França i Itàlia. Hi ha dos alumnes asiàtics, un de la Xina (violoncel) i l’altre del Japó (viola).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EQUIPAMENTS

Barcelona aprova la llicència d’obres per a la futura Biblioteca Pública de l’Estat

barcelona
música

Chucho Valdés & Arturo Sandoval i Charles Lloyd, al Sea Jazz l’Estartit

l’estartit

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA