cultura

novel·la

Jordi Capdevila

La filla de la guerra

En una foguerada d’amor enmig dels focs intensius al Front d’Aragó, el soldat Pedro i la infermera Núria engendren la Clara, una nena que naixerà a Figueres en plena retirada i impedirà que mare i filla puguin arribar a refugiar-se a França. Aquest infant serà la protagonista principal d’un relat que, amb una sèrie d’històries encreuades, furga en els sentiments dels personatges més que en les aventures bèl·liques. L’amistat, l’amor, els ideals, les victòries, les derrotes i frustracions i el dolor afegit que genera un conflicte armat supera la violència incrustada en l’ADN de la guerra.

La narració s’inicia quan els refugiats a França, Pedro i Quiles, enceten amb una moto un viatge arriscat de tornada a Barcelona. El Pedro s’acaba d’assabentar que seva filla Clara, que ja té dos anys i mig, ha quedat òrfena de mare, executada dies abans per la repressió franquista. Una aventura arriscada dels dos exsoldats anarquistes, que va avançant en un anar i venir continu entre el passat i present i amb un recorregut pels diferents paisatges del relat per lligar la història.

Si bé el company de Pedro, Quiles, és el narrador de la majoria de capítols, també hi trobarem protagonistes singulars de la història que fan sentir la seva veu. La tia Berta, amb una força titànica per sobreviure, és un potent personatge secundari. Ella, així com l’anglesa Margaret del Consolat britànic i el comunista Rómulo, expressen els seus punts de vista per ben lligar la història. Un apart especial es mereix la figura del frare, encarregat d’atendre espiritualment les execucions del Camp de la Bota, clau per entendre el nus central i el desenllaç.

Història colpidora i atractiva

Amb un llenguatge directe, detallista en les descripcions bèl·liques, intimista furgant els sentiments, dolorós en els moments crítics de la desfeta bèl·lica i emotiu en el desenllaç, es va bastint una història colpidora i atractiva. El descontrol assassí de l’inici del conflicte i la guerra dins de la guerra dels Fets de Maig del 37, són relats enriquidors de la Memòria Històrica.

La candidesa infantil de la Clara, una certa ironia en les relats més violents i certs tocs de tendresa, compensen la ferotgia dels escenaris més cruels de la guerra.

Una aportació valuosa d’un escriptor que ha fet tots els papers de l’auca en el món literari. Filòleg de professió, J.N. Santaeulàlia (Banyoles, 1955) ha conreat la poesia (La llum dins l’aigua) i el llibre de viatge (amb Pagodes i gratacels: un viatge al Japó). També va deixar petjada amb les novel·les Terra negra, L’absent i Yume.

La sorra vermella
J.N. Santaeulàlia
Editorial: Proa Barcelona 2017 Pàgines: 420 Preu: 20,50 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia