Art

PEP ESCODA

FOTÒGRAF TARRAGONÍ, QUE HA GUANYAT 21 PREMIS LUX

“A Tarragona fer cultura és tota una cursa d’obstacles”

Acaba de guanyar el premi Lux d’Or per uns retrats de l’actor Christopher Walken. És la 21a vegada que aquest tarragoní és premiat en els considerats Oscars de la fotografia

Acaba de guanyar el seu 21è premi Lux de fotografia. Tot un mèrit.
Des de 2011 que no m’hi presentava i aquest any, tres dies abans que acabés el termini, m’hi vaig presentar i ho vaig encertar. Vaig guanyar el Lux d’Or amb tres fotografies de l’actor Christopher Walken.
Què li ha representat haver guanyat tants premis Lux?
Quan guanyes un premi, sempre és un reconeixement; i enguany, amb el Lux d’Or, encara més; hi competien més de 2.000 fotografies. Però no tot el que lluu és or. Intento viure de la fotografia. Però hi ha molts fotògrafs que, encara que guanyem molts premis, no estem damunt d’un pedestal. Molts ens veuen inaccessibles i cars, i en realitat no és així.
Com ha arribat fins aquí Pep Escoda, que va començar sent pescador al Serrallo?
He tingut inquietuds artístiques des que vaig néixer. Sempre anava amb un llapis i una llibreta. El meu pare em va posar a la mar, amb setze anys. Després em vaig apuntar a l’escola d’art, per estudiar pintura amb el mestre Josep Icart. Aleshores vaig deixar la mar i vaig començar a fer més fotos. I ara, a punt de fer 60 anys, m’he tornat a apuntar a l’escola d’art, per estudiar gravat amb el Toni Alcàsser. Tinc moltes inquietuds en el camp de la fotografia, i el dia que deixi de tenir-les plegaré.
Què ha de tenir un retratat perquè en surti un bon retrat?
Ha de tenir un bon retratista al davant. Aquesta és la clau. Jo no soc mitòman, i m’està bé fotografiar tothom; i tots mereixen el meu respecte quan estan davant del meu objectiu.
És més difícil fotografiar algú que no coneix?
Sempre els intento conèixer. Dimecres, per exemple, he de fotografiar un cantant d’òpera i, tot i que ja el conec, faré un cafè llarg amb ell. Inverteixo més hores en una sessió de retrat perquè per a mi és necessari conèixer la persona abans de retratar-la. Està clar que no tinc tothom a l’abast, i quan em truca una revista nacional o internacional perquè fotografiï alguna celebrity, com va ser Christopher Walken, miro d’informar-me. Vaig mirar moltes fotos d’ell i el dia abans vaig veure la pel·lícula El último concierto, on fa de violoncel·lista. Vaig estudiar la imatge i em vaig adonar que tenia uns tics. Jo hi volia veure una altra cosa. En el fons es tracta d’empatitzar.
Com afecta Instagram el sector de la fotografia?
Jo soc a Instagram, a Twitter, a Facebook... Per a mi és important poder compartir el que faig. Fotografio el que passa al meu costat; regalo instants i si puc fer feliç algú amb el que faig, millor. La fotografia s’ha democratitzat, però que tinguem un compte d’Instagram no vol dir que siguem fotògrafs. Arran de les xarxes socials hi ha molta més educació visual. Però encara anem molt enrere respecte a altres països. Parlo de fotografia i de cultura en general. També fa falta documentalisme. A Tarragona no hi ha cap centre de fotografia documental. Estan passant coses al nostre voltant que no es documenten: per la manca de fotògrafs als mitjans de comunicació i de fotògrafs que documentin.
Se sent ben tractat per la seva ciutat, Tarragona?
No m’ho plantejo. Si em plantegés el tracte que em dona Tarragona possiblement no estaria aquí, sinó en un altre lloc. Em van oferir obrir un estudi a Nova York, però no ho vaig agafar.
Se’n penedeix?
Tarragona i jo som una història d’amor, tot i que l’altra banda no correspon. Ara, arribat a la maduresa, em replantejo aquesta història d’amor no correspost. I fins i tot des de fa un any m’he plantejat marxar.
I marxarà?
Tenim una ciutat on fer cultura es converteix en tota una cursa d’obstacles. És difícil que acabi marxant, però el temps ho dirà.
Veu la ciutat molt negra, culturalment parlant.
Potser valdria la pena, d’una vegada per totes, fer una revolució cultural a Tarragona. A la ciutat hi ha moltes capelletes entre el sector de la cultura. Fotògrafs, poetes, pintors... hem de fer una ciutat més rica, perquè la cultura és la base del poble. I, excepte el Port, sumant totes les altres institucions de Tarragona, no tenim cap galeria d’art.
Ara l’Ajuntament ha fet un altre pas per impulsar el centre d’art.
És un pedaç. No podem anar tota la vida amb pantalons apedaçats. S’ha de lluitar per un centre d’art de referència.
La gestió cultural de la ciutat no és bona?
Els tècnics fan un esforç immens, però els polítics no estan per la feina. Tarragona necessita un mapa cultural de seguida. No perquè ara es facin els Jocs Mediterranis o siguem capital cultural. Cal un full de ruta. No et donen facilitats. I no estic parlant de diners, perquè en les subvencions no hi he cregut mai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia