Lletres

Uns porticons sempre tancats

L’Ajuntament no descarta en un futur museïtzar la casa on va viure Fabra els sis darrers anys de la seva vida

Porticons gairebé sempre tancats, poca activitat a l’interior, tal vegada algun cap de setmana s’hi percep la visita furtiva d’algú... La casa on va viure Pompeu Fabra els darrers sis anys de la seva vida, de finals del 1942 al 1948, acompanyat de la seva dona, Dolors Mestre, i dues de les seves dues filles, Teresa i Carola, roman tot un misteri. Situada al número 15 del carrer dels Marxants, està pràcticament abandonada, però justament ahir, per casualitat, algú va treure el cap per una finestra superior: “Pompeu Fabra? Aquí no en volem saber res, d’això; són coses del passat i no ens interessen”, va bordar la senyora amb cara de pocs amics. De fet, el propietari es va negar fa anys a posar la placa per assenyalar que allà hi havia viscut el Mestre (és al mateix carrer, però una mica més enllà) i les hereves, doncs, s’han pràcticament evaporat.

“Vaig tenir sort perquè un dia, mentre preparava el meu llibre, vaig trobar la família i em van deixar veure la casa: era realment modesta”, explica Jordi Manent, autor de Pompeu Fabra a l’exili (Proa, 2005). Aleshores va poder parlar amb Pierre Malgrat, avui ja desaparegut, i la seva filla Georgette Malgrat, de la qual ningú en coneix el parador. “La casa té tres plantes i Fabra vivia en el segon; quan la va llogar era moblada i tot semblava bastant intacte.”

Jordi Mir, responsable de les Obres Completes de Fabra, explica que fa temps que s’acarona el projecte de comprar la casa per poder fer-ne un museu sobre el Mestre. Fonts de l’Ajuntament de Prada confirmen que s’ho han plantejat, però que és un projecte a llarg termini. Corine de Mozas, adjunta en afers de Catalanitat, assegura que de moment no hi ha res en ferm i tampoc en els propers dos anys. Amb tot, l’edifici en qüestió està protegit i la façana no es pot modificar: “Així ens assegurem que tampoc hi poden fer obres i desfigurar la façana”, comenta.

Dona la casualitat que la casa on es va instal·lar en un primer moment Fabra a Prada, tocant a l’estació, sí que està en venda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC