cultura

Un estiu clàssic i llatí

Mites del ‘pop’ (Sting i Bryan Ferry) i estrelles de l’Amèrica Llatina (Luis Miguel, Juanes i Maná) compartiran protagonisme en el 18è Festival de Cap Roig

Les entrades més cares, entre 250 i 375 euros, són les de Luis Miguel i Andrea Bocelli
El festival vol igualar el rècord de 46.316 visitants i 20 ‘sold out’ de l’any passat
El concert solidari d’Antonio José serà en benefici de l’organització Tresc de Girona

Fent valer la seva extrema diversitat (de Luis Miguel als Catarres, de Bryan Ferry al Mag Lari, de Joan Baez a Hombres G), el Festival de Cap Roig va presentar ahir la seva 18a edició, que té com a repte no pas menor igualar les xifres rècord de l’any passat: 46.316 espectadors i 20 dels 25 concerts amb entrades exhaurides.

Vint-i-vuit espectacles, aquesta vegada, amb una significativa presència d’ídols llatins (Luis Miguel, Juanes, Maná i Morat) així com de noms històrics de la música popular anglosaxona de l’últim mig segle, com és el cas de Sting (que tornarà al festival acompanyat del jamaicà Shaggy, amb qui a l’abril publicarà un disc compartit d’influxos caribenys); el cantant de Roxy Music Bryan Ferry (presència habitual, darrerament, en les programacions dels festivals d’estiu empordanesos); Joan Baez (icona del folk en plena gira de comiat) o Roger Hodgson (un altre clàssic dels estius a les comarques gironines, on tornarà a cantar èxits de Supertramp com Breakfast in America i Give a little bit). Del firmament d’artistes llatins, Luis Miguel, que ha venut 100 milions de discos a tot el món, presentarà la gira ¡México por siempre!; el colombià Juanes debutarà al festival; el quartet també colombià Morat farà sonar una cançó, Cómo te atreves, que ja acumula quasi 100 milions de visualitzacions a Youtube; i Maná podrà presumir de ser, possiblement, la banda llatina amb més èxit de tots els temps.

Cap Roig 2018, organitzat per Clipper’s Music amb la Fundació Bancària La Caixa com a principal patrocinador, començarà el 13 de juliol amb Luis Miguel (una setmana més tard de les dates habituals per tal de no coincidir amb la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell) i es clourà el 22 d’agost amb el tenor italià Andrea Bocelli (acompanyat, com també ho farà Bryan Ferry, de la GIOrquestra). El pressupost total és de 4.105.000 euros i les entrades més cares són les de Bocelli (260-375 euros), Luis Miguel (250-350), Maná (200-260) i Sting (150-260). En la resta d’espectacles, la mitjana gira al voltant dels 45 euros. Totes les entrades es posaran a la venda dilluns a les deu del matí.

Entre els noms estrangers del programa hi destaquen també el cantautor britànic James Blunt (que, a Cap Roig, ja hi va triomfar ara fa quatre anys), els escocesos Texas (amb nou disc, Jump on board) o l’irlandès Damien Rice, que, segons va avançar ahir Juli Guiu, director de Clipper’s Music, en la presentació del festival al Palau Macaya de Barcelona, emprendrà una gira en vaixell que arrencarà a les aigües de Calella de Palafrugell i viatjarà, a continuació, cap a Cadis i Itàlia. En el menú hi ha també figures històriques del pop-rock espanyol (Rosario i Hombres G), artistes emergents (els andalusos Antonio José i Pablo López o el grup madrileny Taburete, amb el fill de Luis Bárcenas de cantant) i un total de vuit músics catalans: Manolo García (amb imminent nou disc: Geometría del rayo), Antonio Orozco, Jarabe de Palo (que s’estrenen al festival), Joan Dausà (amb un dels discos més esperats de l’actual escena pop catalana: Ara som gegants), Sergio Dalma (amb Vía Dalma III), Els Catarres (també amb nou disc), Macaco i Loquillo. “Hem volgut obrir al màxim el ventall artístic per atreure el màxim ventall de públic possible”, apuntava ahir Guiu, que remarcava que, més que concerts, les nits a Cap Roig són “experiències”. Finalment, el Cap Roig Mini, adreçat al públic familiar, rebrà enguany les visites del Mag Lari (amb un xou anomenat Dolce Vita que juga amb els tòpics italians) i Dàmaris Gelabert (que té un nou treball: Naturalment).

Nit solidària

El concert solidari d’aquest any, a càrrec d’Antonio José, serà en benefici de l’organització Tresc de Girona, que treballa a favor de la inserció laboral de les persones amb discapacitat i malaltia mental. D’altra banda, ahir, en la presentació de la 18a edició al Caixafòrum de Girona, el festival va entregar un xec de 16.000 euros per a l’Institut de Recerca Biomèdica de Girona, recollits en la gala benèfica de l’any passat amb Umberto Tozzi. El cirurgià Antoni Codina va agrair la donació d’uns diners “que permeten tirar endavant projectes molt importants” en la lluita contra el càncer.

Cap Roig, un ‘petit Mobile’

Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària La Caixa, va parlar ahir del Festival de Cap Roig com d’un “petit Mobile World Congress”, atès l’impacte econòmic que genera en el seu entorn, xifrat en 15 milions d’euros i més de 200 llocs de treball. “D’esdeveniments que generin això no n’hi ha tants”, va afegir amb orgull. El festival, que té també l’Obra Social La Caixa com a col·laboradora, intentarà enguany anar “més enllà de l’aspecte musical” amb una oferta gastronòmica en mans, un any més, de Via Veneto. L’establiment, segons Giró, ofereix “un 40% de vins de l’Empordà i un 80% de productes de temporada de les comarques gironines”. El directiu de La Caixa, finalment, també va ressaltar l’adjudicació del segell Biosphere que es va fer l’any passat al Festival de Cap Roig. Aquesta distinció, la primera que s’atorgava mundialment a un festival de música, es basa en els criteris establerts en els disset objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Pol Wagner crea el seu tercer disc amb intel·ligència artificial

girona
girona

Enyorat Joan Domènech

girona
exposició

Al fons del mar, al centre de la Terra i a la lluna amb Jules Verne

barcelona
música

Fonso Castillo publica ‘Las ganas de verte’, una cançó per afrontar una pèrdua

girona
TEATRE

Carme Sansa capitalitza un drama sobre l’empatia entre jueus i palestins

BARCELONA
Cultura

Mor Juan Brujo, líder de la banda d’extrem metal Brujería

patrimoni

La Sagrada Família escalarà l’any que ve els 172’5 metres

Barcelona
cultura

El festival Premià del Mal reunirà escriptors de novel·la negra i criminòlegs

premià de mar
Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona