Arts escèniques

Crítica

teatre

Una pedra a la sabata

Després de dur-hi l’any passat El Golem, un espectacle que parteix d’aquest personatge de la mitologia jueva esclau del seu creador per abordar l’obsessió tecnològica contemporània, la companyia britànica 1927 ha tornat al Temporada Alta recuperant un dels seus primers muntatges, The Animals and Children took to the Streets, que, a la manera d’una faula, mostra una situació que podria esdevenir-se en qualsevol ciutat moderna: una revolta en un barri marginal que és “la pedra a la sabata” d’un món que es presenta ordenat, lluminós i feliç; una revolta de “nens i animals” que, convertida pels mitjans de comunicació en uns aldarulls que amenacen els bons ciutadans, és domesticada amb unes llaminadures que simbolitzen les formes de control, repressió, alineació i addicció per a la submissió; una revolta narrada des de diversos punts de vista, inclosos els d’un conserge malenconiós que vol fugir del barri i el d’una dona bonhomiosa que hi arriba per ajudar uns nens “mal estimats i maltractats”.

Amb la direcció teatral de Susanne Andrade (que va formar part del repartiment original de l’espectacle, que a El Canal van interpretar les camaleòniques Rowena Lennon, Genevieve Dunne i, aportant-hi la música en directe al piano, Felicity Sparks) i l’animació de Paul Barritt, s’hi mostren els recursos escènics que defineixen la singularitat fascinant de la companyia 1927: la combinació i relació de la representació actoral amb una animació projectada en pantalles inspirada en una estètica cinematogràfica i artística avantguardista (que, en aquest cas, remet a l’expressionisme alemany, però també al cinema soviètic sense renunciar a elements que fan pensar en Griffith lligat a Dickens) tenint presents també les formes del còmic. El resultat, insisteixo, és fascinant i, a la vegada, carregat d’una mirada crítica lúcida i irònica.

The Animals and Children took to the Streets
Festival Temporada Alta
El Canal (Salt), 10 de novembre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona