Llibres

Elemental, estimat Holmes

La biblioteca de Girona Carles Rahola organitzarà una sèrie d’activitats als voltant del detectiu més universal

Les jornades literàries dedicades a Sherlock Holmes es faran del 19 al 27 de novembre

Amb motiu de la traducció al català de Les aventures de Sherlock Holmes, a càrrec de Viena edicions, la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola organitza una sèrie d’activitats als voltant del detectiu més racional de la literatura d’intriga i expert, com cap altre, en l’art de la deducció. L’equipament cultural gironí dedicarà del 19 al 27 de novembre les seves primeres jornades literàries a Sherlock Holmes , una figura universal que ha sabut viure més enllà del mateix relat literari.

Sherlock Holmes és, encara que sembli paradoxal, un dels grans desconeguts, tot i ser un personatge conegut per tothom. Un personatge que ha eclipsat no només el seu autor, sinó fins i tot els seus propis relats o aventures. Tothom el coneix, però sobretot perquè la seva figura ha transcendit més enllà de les novel·les escrites per Sir Arthur Conan Doyle, popularitzant-se sobretot en el cinema i la televisió. Per això, no és sobrer l’afany per recuperar-ne les essències, és a dir, anar a l’arrel literària d’on va sorgir, a més de tractar, evidentment, les altres vessants del cèlebre personatge.

A més de dedicar els clubs de lectura (literari i de còmic) a tractar la seva figura, entre la programació de les jornades destaquen xerrades i tallers com la que oferirà el professor de química de la URV Ricard Boqué, centrada a descobrir si realment Holmes sabia de química (22 de novembre, 18.30 h) o la mateixa en què es presentarà el llibre Les aventures de Sherlock Holmes, en un acte que tindrà lloc el 27 de novembre (18 h), amb el traductor, Xavier Zambrano; l’historiador Josep Lluís Martín Berbois, i Isabel Monzó, de Viena Edicions. El primer dels relats que s’apleguen en aquest volum, Escàndol a Bohèmia, va aparèixer a The Strand Magazine el juliol del 1891 i va catapultar a la fama el personatge de Sherlock Holmes.

També hi ha una xerrada com la que farà Raül Sánchez, que es complementarà amb la projecció de Mr. Holmes, interessant film de Bill Condon que retrata el personatge ja amb una edat avançada, jubilat i retirat de la seva activitat investigadora. Aquesta pel·lícula servirà com a punt de partida per parlar del tractament cinematogràfic del personatge (27 de novembre, 18 h).

Un concert de violí, a càrrec de Manel Barrios (Esmuc), en què s’interpretaran peces de Bach, Paganini i Offenbach i un tastet típicament british on no hi faltarà el te, els scones de Devon i sandvitxos de vedella que faran que a la cafeteria de la biblioteca sembli talment com si estiguéssim al 221b de Baker Street.

Els més petits tampoc en quedaran al marge i s’han programat dues activitats destacades: una sessió de cinema familiar amb crispetes en què es projectarà Basil, el ratón superdetective, notable film de Disney inspirat en els personatges de Sherlock i Watson (21 de novembre, 18 h), i una hora del conte titulada Descobrim misteris curiosos més un taller a càrrec de Gina Clotet al voltant del desxiframent de missatges ocults.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles