Música

Les lletres que no agradaven al franquisme

La porra i les tisores van ser els estris més repressors dels últims anys del franquisme. La porra violentava el cos i les tisores, l’ànima. Les tisores del censor tallaven fragments de lletres de la Nova Cançó o fins feien bocins molts temes. Una selecció d’aquestes cançons censurades, o prohibides perquè mai sonessin, es podran escoltar avui a dos quarts de nou del vespre a la sala Luz de Gas en el concert La Nova Cançó inèdita. Lletres censurades a la llum, organitzat pel Memorial Democràtic, organisme que depèn del Departament de Justícia. En el concert intervindran els cantautors Pau Alabajos, Arnau Aymerich (Ebri Knight), Cesk Freixas, Meritxell Gené, Gemma Humet, Jordi Montañez i Marc Ràmia, que cantaran versions censurades de L’Estaca de Llach o Diguem no de Raimon, i també cançons que van restar inèdites.

Els motius de la censura, tot i que a vegades els censors estaven poc atents a les metàfores de molts textos, feien referència bàsicament a qüestions polítiques o de temàtica sexual. Moltes de les lletres censurades farien riure qualsevol jove d’avui dia.

Els músics havien de presentar les lletres de les cançons que volien cantar en directe al Gobierno Civil i a la Delegación Provincial del Ministerio de Información y Turismo. Si volien enregistrar un disc, els artistes havien de presentar directament les cançons al Ministerio de Información y Turismo, a Madrid. Per al concert, les cançons es podien autoritzar, denegar o prohibir per ordre del delegat provincial. Pel que fa a les gravacions, les cançons podien ser autoritzades o denegades de forma parcial o íntegra. En aquest cas, els autors podien tornar a presentar una nova lletra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa
HISTÒRIA

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell
cinema - comèdia

Tres generacions de dones unides per la tragèdia

cinema - Animació

Viatge d’una nena xinesa amb parada a Berlín