Altres

‘Hip-hop’ pedagògic

L’associació juvenil Heal impulsa el projecte Unity per utilitzar els valors del ‘hip-hop’com a eines d’autoafirmació personal i creativa

Unity tindrà lloc entre els mesos de gener i abril als espais joves Els Químics i El Güell de Girona

“No volem fer coses de rapers per a rapers, sinó transmetre els valors del hip-hop a la població en general i conquerir i transformar nous espais”, diu Vicenç Josep, conegut en la seva faceta artística com a MC i productor amb el nom u-VINS, que en aquest cas parla com un dels membres fundadors, juntament amb Roger Sas (RBRE, en el món musical) de l’associació juvenil Heal. Tots dos tenien antecedents dins l’àmbit de la formació i l’educació en el lleure i van decidir sumar esforços i crear Heal (“curar”, en anglès), una entitat que, amb el seu nom, homenatja una de les iniciatives històriques del hip-hop més humanista i conscienciat: HEAL van ser, a principi dels anys noranta, les sigles de Human Education Against Lies (Educació humana contra les mentides), un col·lectiu d’artistes liderat per KRS-One, de Boogie Down Productions, per lluitar contra la violència i el tràfic de drogues a Harlem o el Bronx.

Actualment, l’equip de Heal inclou també Aída Cáliz, investigadora del feminisme i la construcció de gènere; Norbert Artigas, també vinculat al món educatiu, i Núria Alemany (MC Neve), dedicada al disseny gràfic.

Heal ja fa un temps que organitza tallers, sobretot en centres educatius, però ara fa un important pas endavant amb el nou projecte Unity, organitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona en dos espais joves de la ciutat, Els Químics i El Güell, a partir de la setmana vinent. Unity és fer el que vols fer, Unity és ser qui vols ser, són els lemes que Heal utilitza per difondre el nou projecte, que vol “transformar Els Químics i El Güell en espais de creativitat, on es lliuraran les eines que els mateixos joves considerin necessàries perquè puguin crear i expressar-se d’una manera lliure i autogestionada, sense por, i desenvolupar un pensament crític”, afirma Josep. Amb aquesta filosofia, i en coordinació amb els tècnics dels espais joves , s’oferiran tallers de grafit, fotografia, producció musical, Instagram, discjòquei, il·lustració, escriptura, expressió corporal, etc., en funció del que demanin els usuaris. El punt de partida són els quatre pilars del hip-hop –el rap, la tècnica del discjòquei, el break dance i el grafit–, però Unity està obert a les propostes dels joves, encara que no s’emmarquin estrictament en aquesta cultura urbana. Més que de rimes, ritmes o esprais, Unity tracta de valors i d’utilitzar “l’art com a eina de transformació social, per educar-nos entre tots i donar veu als que no en tenen pels mitjans convencionals”.

Unity iniciarà les seves activitats el dia 16 de gener a Els Químics (18.30 a 20.30 h) i el 23 a El Güell (18 a 20 h), i així s’aniran alternant als dos centres durant la resta de dimecres, fins a l’abril, quan tindrà lloc una mostra artística, gestionada pels joves creadors que hi mostraran el que han après.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic