Cinema

els premis de l’Acadèmia de Hollywood

‘Green book’ i ‘Roma’ triomfen als Oscar

El film protagonitzat per Viggo Mortensen i Mahershala Ali ha guanyat el guardó a millor pel·lícula

El director mexicà Alfonso Cuarón torna a emportar-se1 el premi a millor direcció

Green book, dirigida per Peter Farrelly, ha estat la gran triomfadora dels premis de l’Acadèmia de Hollywood en endur-se el premi a la millor pel·lícula, el de millor actor secundari per a Mahershala Ali i el de guió adaptat. En una edició amb el palmarès molt repartit, Roma ha estat l’altra gran guanyadora, en sumar els premis al millor director i fotografia, per a Alfonso Cuarón, i el de millor pel·lícula en llengua no anglesa. No han estat, però, les pel·lícules amb més distincions d’una gala ensopida. Les ha superat Bohemian rhapsody, amb quatre estatuetes: les de millor actor (Rami Malek), muntatge i mescles i muntatge de so.

En absència d’un presentador que fes de conductor, la gala ha estat més curta de l’habitual, de tres hores i un quart de durada. S’hi han trobat a faltar gags, i tampoc es pot dir que els discursos hagin estat especialment reivindicatius. Amb excepcions notables com la d’Spike Lee, distingit pel guió d’Infiltrado en el KKKlan, que ha recordat que és descendents d’esclaus africans, que “van patir un genocidi”. Davant les eleccions que s’acosten, ha demanat que “estiguem tots al costat correcte de la història; entre l’odi i l’amor, fem el correcte”.

Ha estat un dels moments estel·lars de la vetllada, en què també han brillat Lady Gaga i Bradley Cooper en pujar des de la platea a l’escenari i interpretar el tema Shallow, d’Ha nacido una estrella, que finalment s’ha endut l’Oscar a la millor cançó.

L’altre guardó important, el de millor actriu, ha estat per a l’anglesa Olivia Colman pel seu treball a La favorita, que finalment només s’ha emportat un dels deu premis a què estava nominada. Glenn Close s’ha tornat a quedar sense premi, després d’estar nominada sis vegades. Tant Olivia Colman com Rami Malek estaven nominats per primera vegada.

Els afroamericans han tingut de nou un protagonisme important, amb diversos premis artístics i tècnics. Després que Queen obrís la gala interpretant We will rock you i We are the champions, l’actriu negra Regina King ha guanyat el primer Oscar de la nit, el de millor actriu de repartiment, per El blues de Beale Street, i ha vessat les primeres llàgrimes.

L’Oscar a la millor banda sonora ha estat per a Black Panther, creada per Ludwig Goransson. Aquesta pel·lícula ha destacant en els premis anomenats tècnics: s’ha emportat el de millor vestuari i disseny de producció.

Llargmetratges premiats

Spider-man. Un nou univers ha guanyat l’estatueta al millor llargmetratge d’animació, i Free solo, una producció de National Geographic protagonitzada per l’escalador Alex Honnold i dirigida per Jimmy Chin i Elizabeth Chai Vasarhelyi, ha guanyat l’Oscar al millor llargmetratge documental.

Skin, de Guy Nattiv, ha guanyat l’Oscar al millor curt d’imatge real (Rodrigo Sorogoyen s’ha quedat sense premi per Madre); Bao, el primer film de Pixar codirigit per dues dones, ha estat el millor curt animat, i Period. End of sentence, també dirigit per dues dones, ha estat distingit com a curt documental. El vicio del poder, que optava a vuit guardons, s’ha endut finalment només l’Oscar al millor maquillatge i perruqueria.

Entre els presentadors que han repartit premis hi ha hagut Julia Roberts, Gary Oldman, Jason Momoa, Helen Mirren, James McAvoy, Javier Bardem, Michael Keaton, Daniel Craig i Charlize Theron. Tots els temes nominats han estat interpretats durant la gala, i el president de l’Acadèmia de Hollywood ha fet un discurs molt breu i ha introduït l’emotiu moment de record per a tots els membres de la indústria cinematogràfica que han mort aquest any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.