Música

Fum, pluja, cançons

Eduard Costa, ex-Els Amics de les Arts, presenta el primer disc amb L’Últim Indi, amb un “so de fusta” dominat per l’ús de percussions

“De petit em feia un tip de col·leccionar capgrossos, fulles, herbaris, roques...”

Quan, aquest divendres ha fet dos anys, Eduard Costa va complir la quarantena, la seva dona va regalar-li un llibre autoeditat amb els poemes que el músic, integrant fins a finals de l’any passat d’Els Amics de les Arts, havia estat escrivint. Dos amics n’havien fet el pròleg i una amiga, la portada. “Vaig trucar a en Màrius Serra per saber què li semblava i ell em va adreçar a en Bernat Puigtobella del Núvol, que després d’una bona estona parlant-me de mètrica i d’història de la poesia es va aturar i em va dir: «No veus que això són cançons?»”, recorda Costa. Aquella recomanació, segons confessa el músic, va generar en ell un “clic” important, fins al punt que la idea inicial que tenia de buscar editor i publicar un poemari va transformar-se en un projecte musical que s’anomenaria com el primer dels poemes del llibre: L’Últim Indi.

Conscient que el projecte estava molt allunyat del que Costa feia amb Els Amics de les Arts, el músic de Sant Pol va trobar en Caïm Riba un gran aliat. “A ell li havíem arribat a trucar fa anys perquè ens produís el Bed & Breakfast d’Els Amics de les Arts!”, recorda Costa. “M’encantava el tractament de guitarres que feia amb Pastora i la seva sensibilitat amb les seqüències electròniques. I, ara, quan vaig posar en marxa L’Últim Indi, de seguida hi vaig tornar a pensar”.

Amb producció de Riba, que toca diversos instruments i l’acompanyarà en cadascuna de les presentacions en directe, Costa va publicar divendres, amb Clipper’s Sounds, el debut de L’Últim Indi, en què volia defugir les temptacions de fer un “so estàndard” i plasmar-hi un “so de fusta”, amb metal·lòfons, xilòfons, violoncels, la col·laboració en vuit dels catorze temes del Gospel Viu Choir i, sobretot, un tractament molt curós de les percussions, que esdevenen, potser, el principal segell d’identitat del disc. “M’interessa el seu punt tribal”, diu Costa, que va titular un dels temes Els tambors. “M’agrada la idea que tots estem fets del mateix, tots estem connectats d’alguna manera, i la música és una d’aquelles coses que ens ho recorden.”

El disc, allunyat conceptualment del costumisme, humor i fantasia d’Els Amics de les Arts, aborda temes universals com la vida, la mort i l’amor. “Són els temes que em bullen a dins”, reconeix Costa. Antic estudiant de ciències ambientals, ha deixat via lliure, d’altra banda, a la seva passió per la natura, amb cançons que parlen metafòricament de la sorra del desert, la pluja fina, muntanyes i arbres blancs, espigons, corns i llavors. “La natura és, per a mi, tornar a casa. La vida, la mort... tot és allà. I et permet, a més, explicar en cançons moltes sensibilitats i sentiments. De petit em feia un tip de col·leccionar capgrossos, fulles, herbaris, roques...”

Divendres, dia en què feia 42 anys, Els Amics de les Arts –amb qui va acomiadar-se, el novembre passat al Palau de la Música– ja li havien trucat per felicitar-lo per l’aniversari i, naturalment també, per la publicació del disc.

L’Últim Indi, entre d’altres dates ja anunciades, actuaran el 13 d’abril al Teatre Municipal de Girona, el 4 d’agost en el Festival de la Porta Ferrada i el 9 de juliol al Teatre Coliseum de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic