Altres

Història

Records que no han de caure en l’oblit

L’arxiu municipal de Palamós produeix un documental que repassa amb vint-i-cinc testimonis directes els anys de la Guerra Civil espanyola a la vila

El servei d’arxiu de Palamós ha produït un documental que, a través de 25 persones, testimonis directes dels anys de la Guerra Civil a Palamós, vol contribuir a donar informació sobre aquest convuls període històric en el municipi.

Me’n recordo. La Guerra Civil a Palamós en 25 converses és la culminació d’un projecte que va començar amb converses enregistrades entre els anys 2006 i 2009. Van ser 25 persones, nascudes o vinculades a Palamós i Sant Joan, que van viure aquells anys del conflicte. Les entrevistes, de fet, formen part d’un conjunt d’accions iniciades pel servei d’arxiu municipal de Palamós l’any 2006, encaminades precisament a documentar la Guerra Civil espanyola al municipi. En el seu moment es va fer un buidatge de fonts d’arxiu i de fonts bibliogràfiques, referències que es van sistematitzar en registres d’informació.

La responsable del servei d’arxiu muncipal, Carme Adroher, remarca especialment que aquestes tasques també van anar acompanyades de recerca de fonts orals, que es van obtenir amb la gravació de persones vinculades al municipi, les quals havien viscut la guerra directament de manera personal o indirectament a partir de les experiències de pares, mares, germans, amics o familiars. En els anys posteriors als enregistraments es van elaborar extractes i en algun cas transcripcions de les entrevistes. Però ha estat enguany, arran dels 80 anys de l’acabament del conflicte, que s’ha reunit el material i s’ha editat en forma de documental. “El conjunt de fragments d’aquestes entrevistes, complementades amb fotografies i documents d’arxiu, és doncs un testimoni directe i inèdit; una mostra de la memòria oral de la població de Palamós i Sant Joan que ens ajuda a compondre la imatge col·lectiva de la generació que va viure la guerra al municipi”, destaca Carme Adroher. El documental, que es va projectar a la Gorga, es podrà consultar en el lloc web de l’arxiu municipal de l’Ajuntament de Palamós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona