Llibres

Sense honors ni riqueses

‘Els avantatges i desavantatges de les lletres’, de L.B. Alberti, traduït al català

El text, publicat per Adesiara en llatí i català, és un clàssic del Renaixentisme

Adesiara presenta la traducció d’Alejandro Coroley d’Els avantatges i desavantatges de les lletres, influent text renaixentista de Leon Battista Alberti (Gènova, 1404 - Roma, 1472). La vida d’aquest personatge és digna d’un novel·lot històric perquè es va moure entre els corts florentines i les pontifícies abans d’entrar al servei dels papes i ser una figura fonamental en l’humanisme des de diferents disciplines, singularment en els seus tractats d’arquitectura, però també en les matemàtiques, la pintura i la poesia. Alberti volia una comunió entre l’esperit clàssic i la modernitat continuant les tesis de Filippo Brunelleschi. En les seves pròpies teories pretenia que l’artista no havia de ser un artesà “sinó un intel·lectual preparat en totes les disciplines i en tots els terrenys”.

En edició bilingüe llatí i català, el volum traduït per Coroleu ens dona, així mateix, algunes claus del seu pensament en plena vigència, per exemple quan ens diu que el saber no ha de ser una simple mercaderia per a la sortida professional sinó un ideal de vida. Unes tesis contràries al pragmatisme en què el positivisme imperant ens ha reduït pràcticament a esclaus. Tal com remarca en la introducció el traductor, el llibre “constitueix una reflexió rigorosa i personal sobre la professió del literat i sobre les privacions que haurà de patir aquell que vulgui dedicar la seva vida als estudis de les lletres. Tot i que Alberti entén el terme litterae en el seu sentit més ampli (d’acord amb una classificació encara medieval, que hi incloïa la medicina, el dret i altres disciplines impartides en les facultats d’arts), la seva atenció se centra en els estudis no professionals, és a dir, aquells que conreen l’esperit, sobretot la gramàtica, la retòrica i la filosofia. En el seu tractat, que es presenta amb els trets d’una oratio, Alberti vol demostrar que la tria de les lletres, si es duu a terme amb constància, imposa una renúncia completa a ls plaers, a les riqueses i als honors...” Text revolucionari que hauria de ser lectura obligatòria entre els nostres aprenents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia