Música

‘Punk-rock’ de terra cuita

El grup bisbalenc Fetus presenta avui el seu segon disc al Terracotta Museu

“Som molt empordanesos i les lletres de les nostres cançons reflecteixen un imaginari determinat”, explica Adrià Cortadellas, la veu i la guitarra de Fetus, que viu entre Barcelona i la Bisbal i ha dedicat una cançó a la capital (El somni barceloní) i unes quantes més a la seva terra natal. Diversos exemples de l’imaginari que esmenta Cortadellas els podem trobar al manifest Llocs comuns de la Terra Cuita: “La mobylette desballestada i ara immersa en la bardissa es mimetitza amb l’entorn”; “El pagès que penja els atuells al menhir megalític”; “Per culpa de la partida de botifarra o un mal comentari ja tenim arguments per emprenyar-nos amb el cacic”... I així, uns quants llocs comuns baixempordanesos més, ben argumentats, que es poden trobar en el llibret del segon disc de Fetus, Terra cuita ( Bankrobber ), un altre artefacte punk-rocker “menys ramonià” que el seu predecessor, L’epicentre del fangar (2017). Amb una gran lògica, Fetus presentarà avui Terra cuita en un concert al Terracotta Museu de la Bisbal d’Empordà (22.30 h, gratuït), en el context de la Nit dels Museus, que continuarà amb els discjòqueis d’Espardenya Crew.

Fetus són ara, a més de Cortadellas (ex-Sanjays), el baixista Telm Terradas i el bateria Adrià Jiménez. En el disc, també hi han col·laborat Jordi Anticó (guitarra) i Lluís Català (bateria), que van iniciar aquesta aventura amb Cortadellas, així com també Guille Caballero (teclats), Joan Colomo, Català i Anticó “a les veus i els càntics”, i el també bisbalenc Genís Bou, líder de The Gramophone Allstars Big Band, “als saxos allegretto punk”. Els cants col·lectius o, com diu Cortadellas, el “hooliganisme coral” és un dels segells identitaris de Fetus, que en aquest disc, produït com el primer per Joan Colomo, ha portat el seu punk de garatge cap a nous territoris (“Hi ha més guitarres surferes”) sense perdre els orígens ni la identitat. A la colorista i divertida portada de Roger Pelàez i el videoclip de Querella i carallot , rodat a Verges per Lluís Huedo –interpretat per Eugeni Darnaculleta i Maruja Llorenç–, cal afegir-hi la col·laboració especial de l’escriptor begurenc Adrià Pujol Cruells, que recita a El mite de la taverna una poesia (Un tast: “Si em convides a un brunch, acabarem als punys”) gravada durant un esmorzar de forquilla a Cal Carreter de Sant Sadurní de l’Heura. I parlant d’establiments emblemàtics, la cançó Àngela Maria és un homenatge a Ca la Pilar Dumingu, de la Bisbal.

Fetus també actuarà el 22 de juny a L’Alternativa de la Bisbal, dins dels actes del 30è aniversari de La Tabacalera, i el 29 de juny al Golden Rock d’Ullà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona