Llibres

Pere de Palol guanya el 55è premi Amadeu Oller

El premi Amadeu Oller per a joves poetes inèdits s’ha convertit en una referència i en un dels més antics del panorama literari català

Com cada any, la històrica i reivindicativa parròquia de Sant Medir va convocar el premi Amadeu Oller, en memòria del mossèn que la va fundar. Aquest any el llibre Els poemes d’en Leandre Caufield, de Pere de Palol –que ja ha aparegut a Galerada– ha estat el guanyador. Tal com va destacar el president del jurat, David Castillo, es dona la circumstància que Pere de Palol es converteix en la cinquena generació d’escriptors en llengua catalana, una família vinculada a Girona que té figures en la Renaixença, el Modernisme –el besavi dona nom al premi de poesia dels Bertrana–, l’arqueologia –l’avi del Pere, del mateix nom, va ser un dels arqueòlegs més prestigiosos del seu temps– i la literatura contemporània perquè el pare de Pere de Palol, Miquel, és una de les figures actuals, com a narrador i poeta.

En l’acte celebrat al teatre de la parròquia, situada al barri barceloní de la Bordeta, fronterer amb l’Hospitalet de Llobregat, es van viure moments emotius. Dues de les cadires lluïen fotografies de Jordi Cuixart, empresonat, i de Lluís Puig, conseller de Cultura a l’exili belga. Un altre dels membres del jurat, David Caño, va fer una glosa combativa de Joan Brossa amb motiu del seu centenari. La resta del jurat el formaven Maria Isabel Pijoan, Antoni Pladevall, l’editor Joan Maluquer i Mireia Calafell, que, com Caño, ha estat una de les guanyadores de les últimes edicions. Durant l’acte van intervenir els mossens històrics de la parròquia: Josep Bigordà, que va recordar alguns dels moments culminants del premi, i Enric Subirà, que va reivindicar els drets civils i la Catalunya lliure. En l’acte també va participar Oriol Ponsatí, director de la Institució de les Lletres Catalanes.

Entre els comentaris dels jurats, Castillo va destacar que el de Pere de Palol és “un llibre unitari, que utilitza el viatge com a forma de coneixement i un crit desolat pels paisatges d’Indoxina, que recrea mentre reflexiona i ens descriu el moviment”. Per la seva part, Mireia Calafell opina que “el poemari que signa De Palol proposa un viatge que s’inicia a la cantonada del carrer Mallorca amb Girona i es desplega fins a arribar a Bangkok. Cada poema porta per títol una adreça, una localització que no únicament mostra fins a quin punt és l’escriptura allò que transforma l’espai físic i purament descriptiu en un lloc viscut que guia la lectura, sinó que suggereix l’itinerari del recorregut que estructura el llibre i que ja en el primer poema es preveu com un camí”. Pijoan va remarcar la seva força lírica i Caño el va associar a la nova generació dels Guim Valls, Martí Sales, Raquel Santanera i Oriol Sauleda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Patrimoni

El Museu Castell de Peralada exposa a Madrid una mostra sobre la gènesi de la seva col·lecció

Peralada
lletres

Homenatgen Feliu Formosa en ocasió del seu proper 90è aniversari

barcelona
art

Els promotors del fallit Hermitage de Barcelona negocien ara amb Carmen Thyssen

barcelona
FIGUERES

El Festival de Jazz de Figueres torna després de dos anys amb una nova direcció

figueres
música

El FEMJazz! tornarà a tenir la Draga com a escenari principal en la 30a edició

banyoles
Cinema

Cate Blanchett rebrà un Premi Donostia al Festival de Sant Sebastià

Sant Sebastià
ÒPERA

La directora Emma Dante castiga el ‘bullying’ a ‘La cenerentola’ de Rossini

BARCELONA
cinema

Pablo La Parra Pérez, nou director de la Filmoteca de Catalunya

Barcelona

Nou programa d’arts per quan tanqui Can Maristany

SANT CUGAT DEL VALLÈS