‘Alberes’: 10 anys
La revista celebra el desè aniversari presentant el número 21, avui a Lladó
A més d’‘Alberes, l’Editorial Gavarres publica les revistes ‘Gavarres’, ‘Cadí’ i ‘Garrotxes’
Deu anys passen de pressa, però també donen per a molt. La revista Alberes, sense anar gaire lluny, celebra el desè aniversari i, com recorda el seu director, David Pujol, al llarg d’aquest decenni han arribat al número 21 deixant escrit cap a un miler d’històries, que inclouen reportatges de tota mena, converses, retrats, novetats editorials, rutes a peu, mirades literàries, articles d’història, d’arquitectura, de fauna i flora, d’etnologia, de llengua i literatura, de gastronomia...
David Pujol, en el pròleg d’aquest nou número, destaca el suport dels més de 200 col·laboradors que han treballat en la publicació, “tots ells, pel magre salari de la tinta”, fent referència a una expressió de Joan Fuster. També aprofita l’ocasió per anunciar el relleu en la direcció de la revista, que publica l’editorial Gavarres i que, a partir d’ara, passarà a càrrec de Roser Bech, la fins ara subdirectora.
Coincidint amb l’efemèride, els editors han convocat un acte avui a Lladó. La presentació d’aquest número 21 d’ Alberes, que inclou un dossier dedicat a les revistes històriques i actuals de la comarca de l’Alt Empordà, es farà a la Canònica. En l’acte hi participaran Joaquim Tremoleda, alcalde de Lladó; Josep M. Bernils, conseller comarcal de l’Alt Empordà; Carme Renedo, directora territorial de Cultura, i gent vinculada a la revista com ara Pujol i Bech, Núria Trobajo, Jordi Puig, Enric Tubert i Jaume Guillamet. També hi actuarà Adrià Dilmé, de Germà Negre. Conduiran l’acte, obert a tothom (18.30 h), la periodista Aida Vilar i Àngel Madrià, editor de Gavarres.
Alberes destaca pels seus articles i reportatges de divulgació per a un públic ampli. Pujol ho explica: “Hem procurat sempre escriure en prosa democràtica, de manera lleugera, per utilitzar una expressió que fem servir els pedagogs. Els textos han de tenir un caminar lleuger i seguit, que no vol pas dir ni irrellevant ni frívol.”
El dossier d’aquest número, titulat La feina d’escriure i que comprèn 42 pàgines, se centra en les publicacions d’abans i d’ara a l’Alt Empordà, i de les persones que les feien i encara les fan possibles. Entre altres, destaquen els articles dedicats a Empordà Federal, Canigó, Sol Ixent, La Verna, Revista de Garriguella, Massana i tota mena de publicacions d’indrets i municipis de l’Alt Empordà.
Una conversa amb Joan Roca, intèrpret de violí, tenora i saxo, que exerceix de luthier; un retrat de família dels Vilardell de Vilafant, que continuen treballant en la pagesia, i reportatges de Lladó i de passejades per Castelló i Cabanes són bona part d’aquest número.