Cultura

L’Ajuntament demana ajuts per a la conservació de la casa Bolós d’Olot

És un primer pas perquè l’edifici, que és un dels més antics de la ciutat, sigui visitable

Hi ha una farmàcia del s. XVIII i un dels primers museus europeus

L’Ajuntament d’Olot demanarà, a petició de la família, una subvenció per a les obres de conservació de la casa històrica de can Bolós. És dels edificis amb més valor patrimonial de la ciutat, juntament amb les cases Trincheria i Solà Morales, i destaca per les obres de l’escultor Ramon Amadeu i pel gabinet de curiositats, és a dir, per un dels primers museus d’Europa.

L’alcalde, Pep Berga, ha remarcat que l’Ajuntament no haurà de fer cap aportació a les obres i treballs que s’hi han de dur a terme objecte de la subvenció demanada. Els representants de la família i l’Ajuntament han signat un conveni que, a la pràctica, representa el primer pas per fer visitables alguns dels espais de la casa en determinats dies i hores. Cal tenir en compte que, a la planta baixa, encara hi viu un dels membres de la família Bolós.

La casa Bolós d’Olot és un edifici catalogat com a bé cultural d’interès local que data del 1506. A part de la planta noble conservada intacta, destaca per tres aspectes, a part del fet de tractar-se d’un dels edificis més antics d’Olot.

Per una banda, el gabinet de curiositats del segon pis, precursor dels museus actuals i un dels més antics del continent. Per l’altra, la farmàcia del final del segle XVIII que hi ha als baixos. I, finalment, perquè aplega originals del prestigiós escultor barceloní Ramon Amadeu, que va ser acollit pel seu amic Francesc Xavier de Bolós durant la guerra del Francès. Amadeu està considerat el creador del pessebrisme català i molts originals de figures que va crear es troben a la casa Bolós.

LA DATA

1506
és l’any en què
es va construir la casa familiar de la família Bolós, una de les més antigues d’Olot.

LA FRASE

Amb el conveni, iniciem una línia oberta perquè can Bolós es pugui visitar
Pep Berga
Alcalde d’Olot

Clau en el descobriment dels volcans

Francesc Xavier de Bolós és la figura clau per entendre la importància de la casa. Prestigiós farmacèutic i botànic, va aplegar al gabinet de curiositats material divers, sobretot relacionat amb les ciències naturals. Va ser clau també en el descobriment del vulcanisme garrotxí. La seva amistat amb Amadeu és el motiu pel qual hi ha moltes figures de pessebre, imatgeria popular i obres diverses de l’escultor a la casa.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat literària

Titot viatja a la violenta Mallorca del segle XVII

girona
CULTURA

Pablo Herrero, creador de grans èxits

tot recordant

Andreu Castillejos, artista social i solidari

CULTURA

Desnoes, el revolucionari cubà de Nova York

LA CRÒNICA

101 retalls de Gavarres per compondre un massís

Art

L’artista, no l’estereotip

BANYOLES
SALÓ

El Manga es consolida a Fira Gran Via i incrementa visitants

Barcelona
música

Jordi Serradell arriba sense presses a la seva ‘Eternitat’

Mirador

Les cases parlants d’Antonio López