Cinema

Sèries

Ventdelplà

‘Ventdelplà’

La sèrie rodada a Breda que tenia Girona com a ciutat de referència va intentar presentar la realitat a comarques, reunint tots els tòpics, des de l’especulació fins als purins, en un enrevessat món rural

Entre el 2005 i el 2010, la Catalunya urbana va veure com la Catalunya rural s’apropiava dels menjadors, les habitacions o les cuines de les llars i convertia Ventdelplà, un poble imaginari, que en realitat era Breda, en què es concentraven totes les alegries i les misèria de la vida a pagès en el retrat del rerepaís. L’arribada de la metgessa Teresa fugint del marit maltractador va servir per obrir la ruralitat en canal. El guió de Pepito Benet i Jornet va intentar presentar la realitat a comarques, reunint tots els tòpics, i les primeres trames es van centrar en els purins, l’especulació, la construcció d’un camp de golf, el caciquisme del que es considerava l’amo del poble, Josep Montràs –el paper va convertir Pep Cruz en el dolent oficial del Principat–, l’agricultura ecològica, les fosses comunes, la memòria dels vençuts i l’exili, com va escriure Gemma Busquets en un Zàping: “Ventdelplà va saber obrir noves línies argumentals i necessitava nous horitzons per a la continuïtat. Ja ho va fer per Nadal quan van introduir el thriller, amb un segrest i una mort violenta. La telenovel·la de nit, aquest «gran» invent per a TV3 que és Ventdelplà, està prenent protagonisme a la del migdia, la de la ciutat, la que retrata els problemes quotidians. A Ventdelplà, en canvi, s’hi recull la realitat a comarques.” Les successives metamorfosis van convertir la sèrie en un èxit continuat que va fer dels protagonistes –Teresa Clarís Trias: Emma Vilarasau; Isona Delmàs Clarís: Georgina Latre; Biel Delmàs Clarís: Carlos Cuevas; David Estelrich: Ramon Madaula; Martí Estelrich: Nao Albet; Julià Cervera: Marc Cartes; Nuri Soler: Anna Barrachina i Mònica Monràs: Mar Ulldemolins– herois quotidians que tenien Girona com a ciutat de referència. Es va gravar a l’hotel Llegendes de Girona i a la Rambla. Després de set temporades i de cinc anys i mig en antena, una mort, un naixement i la festa major, van acomiadar Ventdelplà. Allò que era rural va tancar.

Ventdelplà
Director:
Josep Maria Benet i Jornet
Any:
2005-2010
Intèrprets:
Emma Vilarasau, Ramon Madaula, Marc Cartes


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

El FEMJazz! tornarà a tenir la Draga com a escenari principal en la 30a edició

banyoles
Cinema

Cate Blanchett rebrà un Premi Donostia al Festival de Sant Sebastià

Sant Sebastià
ÒPERA

La directora Emma Dante castiga el ‘bullying’ a ‘La cenerentola’ de Rossini

BARCELONA
cinema

Pablo La Parra Pérez, nou director de la Filmoteca de Catalunya

Barcelona

Nou programa d’arts per quan tanqui Can Maristany

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Un renovat Aplec de la Salut reviu la llegenda de la pesta

SABADELL
TEATRE

Chévere incorpora llenguatge per a sords i cecs a ‘Helen Keller: a muller marabilla’

BARCELONA
J.M. Codina Tobias
Novel·lista

“La felicitat fa basarda perquè mena cap a una sensació de buit”

Barcelona
música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona