Còmic

Mirador

Romàntica, moderna i pop

En un article que li va fer en aquest diari, Ester Lopera qualificava Purita Campos, morta dimecres, d’“icona pop”. No li faltava raó: com l’autora del text, moltes jovenetes preadolescents dels anys setanta i vuitanta van viure amb intensitat les històries d’Esther y su mundo, que va donar popularitat a Purita Campos. Es tractava d’una obra moderna, llampant, dinàmica i amb sintonia amb el temps. El seu treball com a il·lustradora de revistes de moda havia donat a l’autora un especial talent perquè l’estètica fos totalment actual. Circumstància a la qual cal afegir el fet que les històries eren escrites pel britànic Philip Douglas i d’entrada s’adreçaven a un públic adolescent amb una tradició més liberal. La sèrie original es va publicar amb el títol de Patty’s World l’any 1971, al Regne Unit. A l’Estat espanyol va arribar el 1974, amb el dictador Franco encara viu.

Ho va fer a la revista Lily, adreçada a les més joves, que a més d’historietes recollia el fenomen fan amb reportatges de cantants com ara Miguel Bosé, Iván o els Pecos. Segura dibuixava La Panda, que trencava amb el que fins aleshores havia estat la representació de les famílies a les revistes de Bruguera, que tenien un marcat accent patriarcal. A Lily, els pares eren “papuchi” i quan no eren a casa se celebraven “guateques”. Aquestes sèries i altres com Cristina y sus amigas, que dibuixava amb gran talent Manuel Cuyàs i que tractava d’un grup de noies adolescents que vivien en un internat i que sempre tenien un enigma per resoldre, van donar un aire nou a la historieta per a noies, que excepte Mary Noticias, de Carme Barbarà, venia d’una època de ràncies històries de prínceps i fades.

A Esther Lucas es plantejaven històries familiars que ja representaven un cert canvi en les convencions, com el fet de la convivència d’Esther amb el seu padrastre, ja que el seu pare havia mort. També hi havia lloc al romanticisme, amb una relació d’Esther amb Juanito que mai es va saber ben bé com va acabar. Quan el 2006 l’editorial Glenat va llançar noves històries d’Esther dibuixades per Campos amb guió de Carlos Portela, el personatge havia crescut, com havien fet les seves lectores, i havia tingut un fill sense que se sabés del cert qui era el pare. Totes les seguidores van pensar si ere de Juanito, o el seu exmarit . En la primera etapa sí que quedava clara la relació que va tenir Juanito amb Rita, l’amiga d’Esther. Quan ja tenia dificultat per dibuixar, Purita Campos va escriure dos novel·les sobre el seu personatge. Una icona que va donar peu perquè moltes mares posessin Esther a la seva filla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA