Art

Tony Cokes, Fina Miralles, Felix González-Torres i la Col·lecció Tous, protagonistes de la programació del MACBA 2020

El museu celebra 25 anys amb un llibre sobre la seva identitat entre altres accions

El MACBA ha presentat aquest dimarts la programació pel 2020, que transita per les línies de treball desenvolupades durant 25 anys d’història, fita que enguany commemorarà, també, amb un llibre sobre la seva identitat. Amb una presentació de la Col·lecció sense grans canvis, destaquen les exposicions temporals ‘Acció. Una història provisional dels 90’, sobre la rellevància de la dècada dels noranta i la seva influència en l’art actual; una mostra per donar a conèixer l’obra de Fina Miralles que proposa repensar el seu lloc en la historiografia de l’art; o una lectura “política” de l’obra de Félix González-Torres, entre altres. El MACBA té un pressupost de 11,4 milions d’euros, un 2% més que el 2019, 1,25 milions dels quals destinats a programació.

El MACBA va tancar el 2019 amb 357.000 visitants, un 7% que el 2018 motivat tant per l’èxit de l’exposició monogràfica de Jaume Plensa, com per la bona acollida dels dissabtes a la tarda gratuïts (amb patrocini de la multinacional Uniqlo), han apuntat aquest dimarts. Amb aquest bon regust de boca, i un 2% més de pressupost que el curs anterior, el museu ha presentat avui el seu programa pel 2020, tot puntualitzant una vegada més que només 1,25 milions d’euros del pressupost es destinen al programa, i la resta, a la infraestructura i el personal de l’equipament.

El programa 2020 arrenca amb ’Acció. Una història provisional dels 90’, del 3 abril-al 27 setembre, que fixa la seva atenció en l’escena de la performance. Entre els artistes inclosos en l’exposició hi ha Accidents Polipoètics, Oscar Abril Ascaso, Lluís Alabern, Jordi Benito, Miguel Benlloch, Cabello/Carceller, Circo Interior Bruto, Club 7, Joan H. Casellas, Nieves Correa, Pepe Espaliú, Bartolomé Ferrando, Esther Ferrer, Carles Hac Mor i Ester Xargay, Juan Hidalgo, Rafael Lamata, Daniela Musicco, Antonio Ortega, Pere Lluís Pla Boixò, Tere Recarens, Àngels Ribé, José Antonio Sarmiento, Isidoro Valcárcel Medina, Jaime Vallaure, Borja Zabala i Tres.

La segona mostra de l’any es dedicarà a l’artista afroamericà Tony Cokes, del 8 maig al 27 setembre, que “explora i subverteix els discursos culturals i polítics incrustats en la música pop, l’electrònica, l’art, la televisió i el cinema”, en una exposició audiovisual que dialogarà amb diversos espais del museu.

Durant la primavera es presentarà l’exposició central que revisarà l’obra de Fina Miralles i que es podrà visitar del 15 maig a l’1 novembre. La mostra ‘Fina Miralles. Soc totes les que he sigut’ dona a conèixer l’obra de l’artista i proposa repensar el seu lloc en la historiografia de l’art.

També s’inaugurarà una exposició dedicada a la figura de l’artista cubano-nord-americà Felix Gonzalez-Torres, del 30 octubre al 17 març 2021. L’exposició ’Felix Gonzalez-Torres. Política de la relación’ presentarà una lectura política de l’obra de Gonzalez-Torres en relació amb Espanya i el continent americà, les seves històries connectades i punts de contacte, en especial l’impacte que tot això exerceix en l’individu.

La programació del 2020 es clourà amb una selecció d’artistes d’art conceptual provinent de la Col·lecció Tous, que es podrà visitar al MACBA del 27 novembre 2020 al 17 maig 2021.

L’ampliació a la Plaça dels Àngels, encaminada

D’altra banda, des del museu han celebrat aquest dimarts que, amb la cessió recent de la Capella de la Misericòrdia a l’Ajuntament, s’estan accelerant els tràmits perquè l’equipament pugui ampliar-se a la Plaça dels Àngels.

Un cop signat el conveni de “compromís” amb l’Ajuntament, i retornada la Capella, el museu valora positivament que la modificació del Pla General Metropolità per donar nous usos a la plaça està “molt avançada” i confia que a finals d’any, a principis del 2020 a tot estirar, estarà ja a disposició del museu.

En aquest sentit, està treballant en el projecte de concurs internacional que obrirà (tan bon punt disposi de l’espai) per a la construcció del nou edifici on ha d’ampliar-se. Serà un concurs amb cinc finalistes, dels quals un serà el despatx d’arquitectes guanyador. La idea del MACBA (una mica obligada pel venciment del Fons europeu FEDER que permet afrontar l’ampliació) és que cap a finals del 2022, l’ampliació a la Plaça dels Àngels sigui ja una realitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia