Art

Macba, moment 25

El museu celebrarà el seu primer quart de segle amb exposicions de Fina Miralles, Félix González-Torres i de l’art dels anys noranta

La Col·lecció Tous, el regal d’aniversari avançat, lluirà a partir de finals d’any

El 28 de novembre del 1995 es va inaugurar un dels projectes culturals més esperats, suats i plorats: el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba). Només pel que va costar que arribés aquest moment, aquest dia s’hauria de festejar any rere any com una victòria. Aquest 2020, que ja en fa 25, el Macba recordarà els seus orígens en una programació que el seu actual director (el cinquè que el comanda), Ferran Barenblit, defensa que conté idees que han travessat el museu durant tota la seva trajectòria, i que ell condensa en tres: “acció, cos i política”. El Macba, doncs, celebrarà un model de continuïtat i la seva fidelitat a una manera de ser i de fer museu. No sempre compresa ni acceptada. Poc divulgada, també.

Acció. Una història provisional dels 90 (del 3 d’abril al 27 de novembre) és la proposta amb què el Macba encetarà aquest any tan especial per a la seva memòria. El museu mirarà en aquesta mostra coral les visions artístiques que van aflorar justament en el seu període embrionari d’institució compromesa amb la contemporaneïtat. “Ara és quan estem en disposició d’historiar els noranta”, sosté Barenblit, que n’ha assumit el comissariat conxorxat amb una genealogia d’artistes del context català i espanyol que van renegar de l’acomodada pintura dels vuitanta, tan sotmesa a la dictadura del mercat, i van recuperar les pràctiques performàtiques de l’art conceptual dels seixanta i dels setanta, alienes als desitjos comercials. Un retorn a la radicalitat que l’exposició tractarà multidisciplinàriament (la música, la poesia i el teatre també tindran una presència important).

D’aquests pioners que la creació dels noranta va tenir per fars, destaca Fina Miralles (Sabadell, 1950), a la qual el Macba dedicarà (per fi, sí) una retrospectiva, Soc totes les que he sigut (del 15 de maig a l’1 de novembre). Miralles, “una autèntica trencadora”, subratlla Barenblit, és acció pura i dura que posa el seu cos al servei d’una política feminista, anticapitalista i aliada amb les lògiques de la natura.

Durant aquest primer tram de l’any, Acció i Miralles conviuran amb harmonia, però amb les seves particularitats inclús discordants, amb una tercera exposició del nord-americà Tony Cokes (del 8 de maig al 27 de setembre), de la mateixa estirp conceptualista (post, ell és nascut el 1956) però en el seu cas molt obcecat a buscar noves formes per explicar històries a través de vídeos que concep com un assaig dins dels quals les idees “ballen”.

A la tardor, el museu renovarà el seu cartell però continuarà furgant en el mateix territori de pensament i de sentiment dissidents amb les convencions socials i culturals. Amb l’artista cubà Félix González-Torres (del 30 d’octubre al 17 de març del 2021), llum entre llums, abordarà l’impacte de la sida en la creació d’arrel més sensible. Ell va ser una víctima de l’epidèmia als 38 anys. La seva mort, el 1996, va trasbalsar el món de l’art.

I arribem al final de la temporada, a aquest 28 de novembre victoriós que coincideix amb el 25è aniversari del Macba. De moment, el museu juga amb el factor sorpresa per no desvelar tot el que està preparant. Sí que ha anunciat que publicarà un llibre, de títol Manual, que ajudarà a fer del Macba un museu més accessible, “més fàcil d’entendre”. A aquest museu tan incomprès, i per això mateix tan maltractat, li fan falta eines d’aquesta mena. També li farien falta més recursos, però d’aquests inclús aquest any no n’hi sobraran. Té un pressupost d’11,5 milions d’euros, dels quals 1,7 els destinarà al conjunt de la programació.

Dos dies abans del gran dia, s’inaugurarà l’exposició de la Col·lecció Rafael Tous (del 27 de novembre al 17 de maig del 2021), que tot just fa uns dies es va fer públic que el museu de la plaça dels Àngels ha incorporat als seus fons gràcies a la immensa generositat del seu propietari, que n’ha fet donació. Més d’un miler d’obres conceptuals de l’últim mig segle. Hi pot haver un millor regal d’aniversari que aquest? Només un: que el projecte de l’ampliació del museu faci el seu procés sense més entrebancs i estigui resolt a finals del 2022. Hi ha confiança. El temps ho dirà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia