Música

EVA FAUSTINO

GERENT DE L’APECAT (ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORS I EDITORS FONOGRÀFICS I VIDEOGRÀFICS CATALANS)

“Cal tornar als músics tot el que ens han donat”

PRODUCCIÓ · “Toca, ara més que mai, conscienciar la societat d’un consum musical de quilòmetre zero”

Les productores de música enregistrada a Catalunya estimen pèrdues de 10 milions

Els ingressos pel consum de música a les plataformes digitals, a diferència del que, potser, podria imaginar-se, han disminuït des del confinament. És per això, i altres motius, que les discogràfiques catalanes, que calculen pèrdues de 10 milions d’euros, han posat en marxa la campanya Confina’t amb música, que vol estimular el consum de música enregistrada a Catalunya.

En quina situació es troben, un mes i mig després del confinament, les discogràfiques catalanes?
Prevèiem una baixada important quant a drets de propietat intel·lectual, perquè el tancament de discoteques, gimnasos i altres locals comercials implicava una baixada d’usos que impactava directament en la propietat intel·lectual. Hem vist, però, que, malgrat que pugui semblar el contrari, hi ha hagut també una baixada d’ingressos pel que fa al consum digital. YouTube, per exemple, ha registrat una caiguda en publicitat i paga menys per les reproduccions. Un dels objectius de la campanya, doncs, és visibilitzar que no tot el que consumim a les xarxes genera rendiment als músics i als titulars dels drets.
Els músics gravant-se al menjador de casa generen benefici?
Això ve donat d’una necessitat de creació i la voluntat d’oferir contingut a la societat, la qual cosa cal valorar des d’un punt de vista emocional. Si un músic puja un vídeo com un usuari qualsevol, però, no genera impacte econòmic, a banda que molt sovint no té la qualitat d’una gravació feta amb tot l’esforç industrial que hi ha al darrere i, per tant, no fa justícia al nivell dels músics que hi ha al país. El que volem amb la campanya és incentivar el consum de música ja produïda, que és el canal pel qual es poden rebre ingressos des de les plataformes digitals.
I música... produïda a Catalunya, és clar.
Toca, ara més que mai, conscienciar la societat d’un consum musical de quilòmetre zero, sí. Cal que siguem conscients que existeix creació de proximitat i amb molta qualitat. Ha arribat el moment de tornar als músics tot el que, aquestes setmanes, ens han estat donant. El confinament ha estat un daltabaix per a tothom, però els músics (i, de fet, tot el sector cultural) han estat a l’altura. Han pujat continguts i, d’alguna manera, ens han salvat l’ànima. Toca entendre que això que ens han estat regalant, la societat els ho ha de retornar.
Quines fórmules de retorn proposen?
Comprar discos, no tornar entrades de concerts ajornats i, a les xarxes, sobretot, prioritzar contingut propi ja produït i que generi un rendiment econòmic als artistes i als editors.
Dilluns, el govern va anunciar un pla de rescat per al sector del llibre. Què demana, en aquest sentit, el de la música enregistrada?
Injecció de liquiditat, ja que, si això dura gaire, podríem perdre un teixit empresarial realment important. No únicament cal garantir ajudes de finançament, sinó també ajudes a fons perdut. Entre les mesures urgents que sol·licitem, hi ha també la compra de discos per part de la Generalitat, en la mateixa línia que la iniciativa de la compra de llibres; inversions en campanyes a Spotify de promoció de playlists catalanes, i incentivar en els nostres mitjans la presència de música d’autors, intèrprets i productors de Catalunya, per tal de generar drets d’autor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA