Patrimoni

La jutgessa d’Osca torna a rebutjar l’execució provisional de la sentència per traslladar les pintures murals de Sixena

La magistrada torna a justificar la decisió per l’estat de “fragilitat” dels frescos

L’Ajuntament de Vilanova de Sixena anuncia que interposarà un recurs d’empara al TC

La titular del jutjat de primera instància i Instrucció d’Osca ha tornat a rebutjar l’execució provisional de la sentència que ordena el trasllat a l’Aragó de les pintures murals de Sixena que hi ha al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), a Barcelona.

La magistrada ha desestimat la petició que l’Ajuntament de Vilanova de Sixena va fer el passat 7 d’octubre, després que l’Audiència d’Osca confirmés el 2 d’octubre la sentència que ordena el trasllat d’aquests murals romànics d’alt valor patrimonial.

La jutgessa es torna a referir a “l’estat de fragilitat” de les pintures, que les fa “especialment vulnerables” a un procés de desmuntatge, transport i muntatge posterior a la sala capitular del monestir, fins que no hi hagi sentència ferma del Suprem.

L’advocat de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, ha anunciat que interposaran un recurs d’empara al Tribunal Constitucional (TC) espanyol  perquè consideren que “s’està dilatant” fins a 12 anys l’execució d’una sentència del 2014. En aquest sentit, lamenta que la magistrada no hagi tingut en compte la sentència de l’Audiència d’Osca que confirmava el trasllat dels murals així com que aquesta reiterada desestimació de l’execució provisional servirà de “munició” al govern de la Generalitat i el MNAC per als recursos que presentaran al Tribunal Suprem.

I és que malgrat l’Audiència d’Osca va confirmar el passat 2 d’octubre la sentència que ordena el trasllat de les pintures murals després de desestimar els recursos d’apel·lació que havien interposat el govern i el MNAC a la sentència del 4 de juliol de 2016, encara queda recorregut per presentar recurs al Suprem, que és l’òrgan judicial que acabarà dictant una sentència ferma.

En una entrevista concedida a l’ACN, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha manifestat aquest dimecres el “temor per una execució provisional” de la sentència.

En aquest sentit, ha instat a conèixer a fons l’estat d’extrema debilitat dels frescos i preguntar-se si es poden treure i posar-los a un altre lloc. Per això, Ponsa ha demanat que “no s’escoltin els representants polítics o d’institucions, sinó als tècnics i directors dels museus, i als especialistes, que tots s’expressen en la mateixa direcció”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA