Art

Girona homenatja Ansesa amb quatre exposicions que mostren 60 anys d’art

El projecte, comissariat per Antoni Álvarez de Arana, començarà divendres al Bòlit i continuarà al Museu d’Art, la Casa de Cultura i el Museu d’Història

Entre el febrer i el juliol passat, es va poder veure al Museu Can Framis de la Fundació Vila Casas a Barcelona l’exposició Persistències , una gran retrospectiva de l’artista Enric Ansesa, nom destacat de l’art català contemporani, que ara rebrà també l’homenatge de la seva ciutat, amb una versió de la mateixa mostra “amplificada i reformulada” pel seu comissari, Antoni Álvarez de Arana. De fet, a Girona no n’hi haurà una, sinó quatre exposicions diferents i complementàries, cadascuna de les quals tractarà un aspecte diferent de l’obra creada per Ansesa al llarg de gairebé seixanta anys de dedicació a l’art.

La primera exposició, Fets/Facts, s’obrirà aquest divendres al Bòlit. Centre d’Art Contemporani, concretament a la capella de Sant Nicolau, on fins al 31 de gener s’exposarà l’obra més recent d’Ansesa, centrada en les migracions, la violència policial i el control que cada vegada més exerceixen empreses i governs sobre els ciutadans, amb les noves tecnologies. És una obra “punyent, directa, de rabiosa actualitat” que mostra una realitat “gairebé distòpica”.

Del 5 de desembre vinent al 5 d’abril del 2021, el Museu d’Art continuarà aquest recorregut per l’obra d’ Ansesa amb Camins: 48 creacions que mostren la part més íntima de l’artista. Són quadres i escultures que provenen sobretot del seu estudi i que, com a part del seu univers quotidià, actuen com a assistents del seu procés creatiu.

A la Casa de Cultura de la Diputació de Girona s’instal·larà, del 17 de desembre al 20 de febrer, una exposició amb el mateix títol que la barcelonina, Persistències: una referència no només al color negre omnipresent a la seva obra, sinó també a determinades temàtiques i propostes estètiques que han tingut una continuïtat en la seva producció i li han donat coherència. Aquesta mostra inclou obres de gran format, ordenades i presentades en funció de la seva iconografia, sense cap referència cronològica.

La quarta i última exposició és Senyals, programada al Museu d’Història de Girona del 25 de gener al 8 de març. Aquí es mostraran les aportacions culturals d’Ansesa al patrimoni gironí. S’han buscat els senyals deixats per la seva activitat, el pòsit que han generat les seves accions a Girona, de vegades en col·laboració amb altres creadors.

Un catàleg per explorar

Aquest ambiciós projecte expositiu es complementa amb la publicació d’un catàleg pensat com un exercici d’exploració de la trajectòria de l’artista, amb textos del comissari i també d’historiadors i crítics d’art que coneixen bé la vida i l’obra d’Ansesa com ara Joaquim Nadal, Narcís Selles, Lluïsa Faxedas i Glòria Bosch. La presentació del catàleg tindrà lloc el 17 de desembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència

Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva
Cultura

Ivan Ivanji, escriptor serbi i supervivent d’Auschwitz

ART

El paper pioner d’Espais, en una exposició a Girona

Girona
Cultura

Personatges de tres obres de Guimerà a la façana de la Casa Mural del Vendrell

El Vendrell
figueres

Dibuixos del Dalí adolescent per commemorar els 120 anys del seu naixement

FIGUERES
lletres

Núria Cadenes, Jordi Masó i Maria Mercè Roca, finalistes del Llibreter

barcelona