Cultura

Mor als 91 anys el pintor Luis Feito, fundador del grup El Paso

L’artista, que era un referent de la pintura d’avantguarda, ha estat víctima de la Covid-19

El pintor Luis Feito, fundador del grup artístic El Paso, ha mort als 91 anys a Madrid, segons ha confirmat el ministeri espanyol de Cultura i Esports. Segons diversos mitjans, l’artista ha mort després de patir una pneumònia derivada de la Covid-19.

Segons ha informat a Efe el director de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Tomás Marco, Feito va morir ahir a la seva casa-taller i les seves restes mortals seran incinerades aquest diumenge al tanatori de Tres Cantos.

“Perdem a un dels grans artistes de la generació que va introduir a Espanya l’informalisme i l’abstracció. Era un artista de primera categoria i una bellíssima persona”, ha destacat Marco.

Nascut a Madrid el 1929, Feito va ser, juntament amb Manuel Millares, Antonio Saura, Rafael Canogar, Antonio Suárez, Juana Francés i Pablo Serrano, un dels impulsors del grup El Paso, que va ser molt influent a finals dels anys cinquanta i que va ensenyar a comprendre l’art abstracte.

Segons Marco, aquest col·lectiu artístic va portar l’art espanyol a l’“escala internacional”.

Tot i que era un referent de la pintura d’avantguarda no va rebre els honors d’altres col·legues seus. No va ser fins al 1988 que el Museu Espanyol d’Art Contemporani (MEAC) li va dedicar una retrospectiva que, en paraules del propi pintor, va marcar el seu “retorn professional a Espanya”.

Les seves obres s’han exposat als principals museus i fundacions internacionals, com el Museu d’Art Modern de (MoMA) i el Guggenheim de Nova York, el Pompidou de París, l’Ateneum de Helsinki o la Galeria d’Art Modern de Roma, o estatals, com el Museu d’Art Contemporani de Madrid o el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía.

Al llarg de la seva trajectòria va rebre importants reconeixements, entre els quals la Medalla d’Or a Mèrit de les Belles Arts, el 1997. El 2003 va ser guardonat amb el Premi de Cultura d’Arts Plàstiques de la Comunitat de Madrid.Los Deltonos
GRUP DE MÚSICA

“Quan exposes algú al rock, ja no hi ha marxa enrere”

BARCELONA

La fotògrafa que va arribar al cor del Xino

barcelona

Dret a la vida

BARCELONA
Mirador

Ser aquella llumeneta que titil·la

El Bertrana s’enfila: 124 originals

Girona

Una exposició fa reviure l’esclat d’entusiasme de la proclamació republicana

Girona

Sotrac creix amb ‘On neixen els instints’

gironA
FIGUERES

Miquel Martín, premi Anglada

124 obres opten al Bertrana de novel·la i 170 al de poesia, en un any en què destaca l’increment d’originals presentats

Girona