cultura

Dues estrenes consoliden el nou festival Ésdansa de les Preses

Es va reformular el 2008 per arribar a altres públics i ser motor de la creació

El president del Cercle de Cultura Popular i Tradicional Marboleny de les Preses, Jordi Fosas, va afirmar ahir que la reformulació del festival projectada el 2008 es consolida aquest any amb les estrenes d'Àcid folklòric i Cançons d'Ariadna. Segons ell, aquesta reformulació pretenia acostar la dansa d'arrel tradicional a altres públics i, per això, es va crear el Petit Ésdansa –és la versió infantil del festival tot i que molt més pedagògica–. A part, es va apostar perquè l'Ésdansa fos un festival estratègic, que fos un motor de la creació de propostes de dansa d'arrel tradicional.

I aquest any i gràcies a la primera convocatòria d'ajuts Residansa, conjunta entre els ajuntaments de les Preses i Olot i l'Institut de Cultura d'Olot i el Marboleny, la Societat Doctor Alonso, de dansa contemporània, està creant aquest Àcid folklòric i farà una residència prèvia al festival per acabar de donar-li forma. El director, Tomàs Aragay, va explicar que l'espectacle serà una barreja de dansa tradicional –han vist moltes de les danses de la Garrotxa i han escoltat moltes músiques tradicionals– i contemporània. «Hi ha un camí interessant a seguir. La dansa tradicional s'obre a noves possibilitats i la contemporània es dóna a conèixer més», va indicar. Aragay hi va afegir que la proposta lliga amb l'aposta de la seva companyia durant els últims anys de construir un discurs internacional des del món local. Ell mateix va explicar que el punt de partida de l'espectacle és la constatació del fet que la dansa tradicional continua tenint sentit i oferirà una visió crítica, una reflexió sobre el sentit d'aquesta dansa en un món globalitzat. Vint balladors, de la Societat Doctor Alonso i del Marboleny, representaran en un escenari que serà una mena d'envelat l'Àcid folklòric amb la participació del públic, amb barra i discjòquei inclosos.

«Cançons d'Ariadna»

L'Esbart Sant Martí de Barcelona i l'actriu Jordina Biosca han escollit l'Ésdansa per estrenar Cançons d'Ariadna. L'espectacle, dirigit per David Martínez, està pensat per al públic familiar i combina els contes populars amb les danses tradicionals i de creació. El fil argumental, narrat per Jordina Biosca, té l'inici al Vallespir i el protagonitza una colla de nenes i nens que juguen amb diferents objectes. Una de les criatures, però, restarà al marge del grup i a partir de les seves vivències es desenvoluparà la resta de la història. Aquesta es presenta en tres actes: Cançons d'Ariadna, Carnaval del Vallespir (ball de l'ós) i Un rem fora de l'aigua. Els dos primers són de creació pròpia i el tercer s'inspira en un conte de mossèn Cinto Verdaguer. El mestre Joan Lluís Moraleda és l'autor d'algunes de les músiques i ha col·laborat en l'adaptació d'altres. També s'ha incorporat música composta per Tralla. Hi participen més de trenta balladors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona