Cinema

Nòmades i princeses

La pel·lícula ‘Nomadland’ i les sèries de Netflix ‘The crown’ i ‘Gambito de dama’ triomfen en els Globus d’Or, en una gala majoritàriament virtual molt accidentada

‘Borat, película film secuela’ i la sèrie ‘Schitt’s Creek’ dominen els apartats de comèdia
Les polèmiques prèvies i els problemes tècnics de la gala n’han marcat la 78a edició

No hi va haver catifa vermella, ni una platea plena d’estrelles vestides d’etiqueta ni ovacions a peu dret, en la gala de lliurament dels Globus d’Or, que va acabar amb dos clars triomfadors: la pel·lícula Nomadland i Netflix, productora de les sèries The crown i Gambito de dama. La pandèmia va fer que l’Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood (HFPA) optés per un format majoritàriament virtual, cosa que va provocar nombroses fallades tècniques, però això no va ser l’únic problema que van haver d’afrontar els organitzadors en la 78a edició dels premis, presentada per les actrius Amy Poehler i Tina Fey. Acusacions de l’escassa diversitat racial de l’HFPA, formada per 87 corresponsals de Los Angeles; polèmiques per luxosos viatges a rodatges pagats a alguns dels seus membres, i el fet de relegar Minari a competir pel premi a millor film en llengua no anglesa, que ha acabat guanyant (és una producció 100% nord-americana, però en coreà), són alguns dels fronts oberts per a una associació que té molts deures per fer. De moment, però, els Globus d’Or són una referència inevitable per als Oscar i probablement es mantenen com els segons guardons més mediàtics del món.

Amb el triomf d’ahir, Nomadland s’entreveu com la gran favorita de la temporada, també en els Oscar. De moment, la matinada de diumenge a dilluns es va endur els dos Globus més importants, el de millor pel·lícula dramàtica i el de millor direcció, per a la realitzadora i guionista d’origen xinès Chloé Zhao. És la segona dona en 36 anys que guanya el premi i la primera guardonada d’origen asiàtic. Frances McDormand, productora i protagonista, és l’altra dona que lidera aquesta història sobre una víctima de la crisi del 2008 que, després de perdre-ho tot, esdevé una nòmada que viatja cap a l’Oest dels Estats Units en una caravana. Entre els 164 guardons que acumula aquesta producció nord-americana, destaquen el Lleó d’Or de Venècia i nombrosos premis de les associacions de crítics dels EUA. El fet d’estar liderada per dones i de ser una producció independent pensada per estrenar-se als cinemes, en un any de domini de les plataformes multiplicat per la pandèmia, podria haver influït en els Globus d’Or i en els Oscar, que es lliuraran el 25 d’abril.

Un mateix film no sol acumular gaires Globus d’Or, perquè premien sobretot les produccions de cinema o televisió i intèrprets. Dos títols més van dominar els apartats de cinema. Borat, película film secuela, producció d’Amazon, es va endur el premi a la millor comèdia o musical i el de millor actor, per al seu protagonista, coguionista i ànima, Sacha Baron Cohen. Soul, la producció animada de Pixar que es va estrenar directament a la plataforma Disney+, ha estat distingida amb els premis a millor pel·lícula animada i banda sonora original.

Altres premis destacats han estat per a Jodie Foster, millor actriu de repartiment per The Mauritania; el malaguanyat Chadwick Boseman, guardó pòstum com a millor actor dramàtic per La madre del blues, i Aaron Sorkin, millor guió per El juicio de los 7 de Chicago (únic premi dels sis a què aspirava).

Guardons televisius

Mank, la favorita, amb sis nominacions, no ha rebut cap guardó. Netflix compensa el fracàs d’aquesta pel·lícula amb l’èxit en els guardons televisius. La quarta temporada de The crown ha estat la gran guanyadora d’enguany, amb els premis a millor sèrie dramàtica i a tres dels seus actors: Emma Corrin (Lady Di), Josh O’Connor (Carles) i Gillian Anderson (Thatcher). Gambito de dama, també de Netflix, ha guanyat els premis a millor minisèrie i actriu de minisèrie, per a Anya Taylor-Joy. La sisena i última temporada de Schitt’s Creek (en el catàleg de Movistar+) ha destacat en els apartats televisius de millor sèrie de comèdia o musical i millor actriu d’aquest format, per a Catherine O’Hara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA