Patrimoni

Girona tindrà cura del fons d’Enric Mirambell i en perpetuarà la memòria

Les filles en van signar la cessió a l’Ajuntament de Girona i les dues parts es conjuren a preservar i difondre el seu llegat, a més de publicar-ne les memòries

Si fins fa un any Enric Mirambell i Belloc (Girona, 1922-2020) va exercir de cronista oficial de la ciutat, amb dedicació i continuïtat des que el 1987 se li va assignar el càrrec en el ple de l’Ajuntament, ara és el consistori gironí que, “invertint els papers”, pren el testimoni i fixarà el seu relat. Així ho va declarar la mateixa alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, en un acte oficial de cessió del fons del doctor, historiador i també bibliotecari, arxiver i cronista –aquest segurament el càrrec que més “il·lusió” li va fer, segons van manifestar les seves filles, Montserrat i Remei, presents en la signatura–, que ja està disponible a l’Arxiu Municipal.

El seu director, Joan Boadas, a més de reconèixer la tasca i el llegat de l’homenatjat –avui precisament fa un any que ens va deixar–, va destacar alguns elements d’aquest fons, que conté documentació de tipus personal i professional. Són especialment importants els seus treballs i articles sobre la ciutat, que abasten bona part del segle XX i fins avui. Un total de 35 caixes d’arxiu, que a més contenen documents de més antiguitat que el mateix doctor Mirambell va salvaguardar al seu dia.

Agraïdes i fins i tot emocionades, les seves filles volen amb aquesta cessió que el llegat del pare tingui encara “una llarga vida” perquè qui hi estigui interessat pugui conèixer millor una part de la història de Girona. I també van expressar: “Al pare li va quedar pendent publicar les memòries, ja que fins als seus 98 anys encara es dedicava a fer cròniques.” Un desig del qual van prendre nota l’alcaldessa i el director de l’Arxiu, que van dir que treballaran perquè així sigui.

Fons Jesús Roqueta

A més d’aquest fons, n’ha sortit un altre: el de Jesús Roqueta Sánchez, advocat i sogre d’Enric Mirambell, que conté documentació interessant, com ara àlbums de postals i cromos i diversos volums de fullets enquadernats, la majoria d’activitats culturals celebrades a Girona entre el 1902 i el 1930.

LA DATA

13.10.87
Es nomena Enric Mirambell cronista oficial de la ciutat de Girona, càrrec que va exercir amb dedicació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA