Llibres

Mr. Pompeu Holmes

David Paloma i Mònica Montserrat signen el llibre joc ‘Les converses secretes’, inspirat en Pompeu Fabra i basat en el joc presencial que va tenir lloc a l’IEC

L’editorial Base publica tota mena de gèneres. Tot i que és més coneguda pels assajos polítics i històrics, també té una branca infantil i juvenil en què, per exemple, hi ha la sèrie Anna Ànec, de Care Santos, que ara arriba al número 12 amb El misteri del paper de vàter.

Seguint la veta del misteri, en la col·lecció de còmics, acaba de sortir el primer dels dos volums d’En la ment de Sherlock Holmes, dels francesos Cyril Liéron i Benoît Dahan, amb traducció d’Albert Vilardell.

En les obres de Conan Doyle, Watson va descriure la cara visible de Sherlock Holmes. Dahan i Liéron proposen, ja des de la portada, entrar en la capacitat mental del detectiu, seguint físicament el fil del seu raonament i l’arquitectura del seu món. I ho fan amb una estructura gràfica molt creativa, jugant amb les vinyetes.

El descobriment del tiquet d’un espectacle molt especial i d’una misteriosa pols a la roba d’una víctima fan que Holmes intueixi una conspiració a gran escala en què desapareixen alguns personatges londinencs en mans d’un mag xinès... Els lectors també poden investigar.

On sí que han d’investigar i han d’implicar-se a fons és a Les converses secretes, un joc d’escapada en format llibre que han escrit el professor, filòleg i autor de literatura infantil i assajos David Paloma i la també professora de llengua i experta en sèries de televisió Mònica Montserrat, tots dos guies de la ruta Pompeu Fabra. Dani Cruz aporta a l’obra les imprescindibles il·lustracions a llapis.

“El projecte parteix del joc físic que vam fer a l’Institut d’Estudis Catalans, que va començar el novembre del 2019, aprofitant que feia cent anys de les Converses filològiques de Pompeu Fabra. El joc va durar fins al 9 de març, pocs dies abans que esclatés la pandèmia”, explica David Paloma.

“El joc físic passava al despatx del secretari general de l’IEC –que va ocupar Fabra–, amb una arquitectura de gòtic civil, un llum d’aranya, una calaixera i un escriptori antics. Quan hi entraves, et traslladaves al passat. I ho vam preparar tot perquè aquest passat fos el 17 de març del 1938, la data en què van caure més bombes sobre Barcelona.”

I comença la aventura de trobar Pompeu Fabra, que venia de Badalona i, també, de localitzar fins a set converses.

“Al llibre mantenim que s’han de resoldre uns enigmes que, en algun cas, hem adaptat, perquè no pots agafar una clau, tocar un barret o obrir un calaix, tot i que els dibuixos de Dani Cruz ajuden molt.” Cruz reprodueix el despatx, tot de racons de la seu de l’IEC i objectes de Fabra, com ara la seva pipa, tan a l’estil de la de Sherlock Holmes.

A l’inici, hi ha les instruccions per poder resoldre els enigmes i, a mesura que avancem en la lectura de la novel·la (i del joc), anem trobant reproduccions de manuscrits i de diaris i poques fotos, tot i que una de ben especial, “la Medalla d’Or que la ciutat de Barcelona va atorgar a Fabra i no va poder rebre per culpa de la Guerra Civil i que, el desembre del 2019, finalment, va poder recollir un net seu”.

És un títol per a lectors a partir de 12 anys. I de molt més grans, també. Incita a llegir i observar, a pensar, a comparar i deduir. En alguns casos, el llibre esdevé un objecte manipulable, que cal capgirar per interpretar algun missatge, i aconsellen tenir un llapis a mà per anotar les pistes i els punts de valoració. La valoració del llibre? Una de ben alta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA