Patrimoni

Investiguen una comunitat i l’arquitecte responsable de les obres que van malmetre un mural de Josep Guinovart

Es tractava de l’obra ’La sardana’, situat en un edifici del barri de Sant Gervasi-Galvany, creada als anys 50

Els Mossos d’Esquadra investiguen una comunitat de propietaris i l’arquitecte responsable d’unes obres en un immoble de Barcelona, als que se’ls atribueix un delicte contra el patrimoni històric per destruir un mural de l’artista Josep Guinovart. Els fets es van fer públics al maig del 2021, llavors la Unitat Central de Patrimoni Històric va detectar a les xarxes i a diversos mitjans la notícia de la destrucció. Es tracta de ’La Sardana’, una obra de patrimoni privat que és al vestíbul d’un edifici del barri de Sant Gervasi-Galvany. Els investigadors van observar que el mural estava tapat amb pintura i que s’hi estaven fent obres de reforma.

A través de gestions policials, van saber que la comunitat de propietaris, mitjançant un arquitecte, havia projectat una reforma a la finca que no contemplava conservar l’obra de l’artista.

L’obra està formada per una pintura de 2,95 per 7,50 metres en una de les parets i una escultura que representa el ball de la sardana en una zona central del vestíbul. La pintura, que forma part del fons de l’escultura, es va crear als anys 50 i està catalogada al llibre ’Guinovart: l’art en llibertat’.

Les obres consistien en eliminar una part d’aquest mural per donar visualitat a la zona de porteria i es volia eliminar la part escultòrica per fer-hi una zona d’estacionament per a motocicletes.

Denúncia de la Fundació Josep Guinovart

Un cop assabentats d’aquesta denúncia i de les visites dels mossos i amb l’objectiu d’evitar un procediment judicial pels danys causats, els investigats van contractar uns serveis de restauració per treure la pintura acrílica que tapava el mural per fer sortir l’original a banda de refer la part derruïda mirant de fer servir el llenguatge de l’artista.

Tot i que l’obra no consta protegida de forma individual per les administracions aquest conjunt respon a la ’valoració d’antiguitat’ segons la Normativa Europea 93/7, entre d’altres, pel seu valor econòmic i pel valor intrínsec, fet que la converteix en una obra emblemàtica i singular.

Els Mossos han explicat que la revisió de les documentacions municipals, el llibre d’actes de la comunitat de propietaris i les manifestacions de les persones que han participat en els fets, indicien una imprudència greu amb la clara intenció de desfer-se de l’obra. Han afegit que s’han comès actuacions que podrien tenir responsabilitats penals per delictes contra el patrimoni històric que poden arribar als tres anys de presó i penes de multa.

La Fundació de l’artista ha advertit que els danys provocats al mural són irreparables i l’actuació de restauració en dificultarà qualsevol recuperació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Crítica

Inefabilitat i sublimitat

música

Dusminguet farà un concert de comiat el 22 de juny a les Borges Blanques

Barcelona

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona