Música

Crítica

música

Veloçment

Poca gent es va presentar diumenge a la Sala de Cambra de l’Auditori, per assistir al debut a Girona del francès Lucas Debargue. El prometedor pianista, guardonat internacionalment, proposava un viatge per diferents èpoques i geografies europees: del segle XVIII al XX, passejant per Alemanya, França i Rússia.

L’itinerari es va obrir amb el Concerto Italiano de Bach, ideal com a escalfament degut a les seves regulars seqüències cadencioses. Alguns espectadors van aplaudir al final del primer moviment, el que potser va condicionar l’actuació del parisenc, ja que va començar a esquivar furtivament les pauses entre les obres, i això va generar una certa perplexitat en el públic.

Però l’ímpetu velocista no es va quedar aquí, com es va notar avançant cap a Schumann, més exactament la Sonata n. 3 (Concert sense orquestra), una creació densa i amb passatges fàustics i solemnes. Durant la interpretació vam pressentir per part del teclista gal un cert afany d’acceleració, enlluernant amb el virtuosisme tècnic dels seus dits longilinis, però també sacrificant l’expressivitat.

Esperàvem més emotivitat a la segona part, amb la visita a dos compositors de principis del s. XX que no sempre tenen l’exposició que es mereixen: Fauré i Skriabin. Debargue va emfatitzar el caire líric i fins i tot classicista de les partitures, però també va tocar els quatre opus de forma quasi ininterrompuda i sense respirs. D’aparença austera, romania cartesià i introspectiu, corbat sobre el teclat com un escaquista entotsolat, faltant-li una connexió més sensitiva i empàtica amb el públic. Mogut per l’ovació final, el músic es va adreçar de forma inesperada a la platea, anunciant el bis en un castellà fluent: l’entranyable i sobretot enyorosa Nostalgie du Pays de Milosz Magin . De fet, Debargue disposa de tot un disc dedicat a les obres d’aquest difunt compositor i pianista polonès: així podrem gaudir del seu talent a casa i sense presses.

Lucas Debargue
Auditori de Girona, 13 de març


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona