Música

Entre Ceret i Nova York... Banyoles

Pascal Comelade i Lee Ranaldo (Sonic Youth) crearan a l’Ateneu una peça inspirada en la Velvet Underground

Els dos artistes treballaran la peça el 27 d’abril i l’estrenaran l’endemà a Banyoles

Pascal Comelade va acomiadar-se dels escenaris amb un concert a la catedral de Barcelona el setembre del 2019, però hi ha propostes de tornar a tocar davant d’un públic a les quals ha de ser difícil dir que no. D’aquesta mena, de ben segur, és la que li va formular el periodista Ignasi Julià, cofundador de la veterana revista Ruta 66 i veí, des de fa dos anys, de Banyoles: crear a quatre mans una obra inspirada amb la música de The Velvet Underground amb el guitarrista de Sonic Youth, el novaiorquès Lee Ranaldo, i estrenar-la, el 28 d’abril, a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles, com a colofó de la presentació que Julià farà del seu nou llibre sobre la històrica banda de Lou Reed i John Cale, Linger on the Velvet Underground, publicat pel segell editorial de l’altre guitarrista de Sonic Youth: Thurston Moore,

En el marc d’un experiment a l’abast només de músics als quals no fa por llançar-se al buit, Comelade, al piano, i Ranaldo (un de Ceret i l’altre de Nova York, però nascuts únicament amb set mesos de diferència entre els anys 1955 i 1956), treballaran la peça, en una primera presa de contacte, el dia 27 i l’estrenaran l’endemà com a part d’un acte amb entrada lliure (indispensable, però, reservar localitats a www.cultura.banyoles.cat) en què també participarà el cineasta Manuel Huerga, que, l’any 1995, va treballar amb John Cale en el film Antàrtida. Durant l’acte, d’altra banda, es projectarà també un capítol d’Arsenal (1986), programa musical de TV3, dirigit per Huerga i escrit per Julià, dedicat a The Velvet Underground. “Vaig voler defugir les versions dels clàssics velvetians i demanar a en Pascal i en Lee la creació d’una peça instrumental inèdita amb l’esperit dels Velvet”, explica Julià, que, a més de Banyoles, preveu fer presentacions a Nova York i Londres. “Vaig pensar a reunir dos músics que representessin la mateixa dualitat enfrontada del gal·lès John Cale, teclats i viola, i el nord-americà Lou Reed, guitarra elèctrica”, hi afegeix.

Pascal Comelade, d’aquesta manera, suma el guitarrista dels disruptius Sonic Youth en el seu historial de col·laboracions amb artistes de renom internacional, com va ser el cas, temps enrere, de PJ Harvey i Robert Wyatt. Per la seva part, Ranaldo repeteix col·laboració amb un artista català després de la seva entesa –frustrada, en bona part, per la irrupció de la pandèmia– amb Raül Fernández Refree.

De la imprevisible col·laboració entre Comelade i Ranaldo en sortirà –“si tot va bé”, matisa Julià– una edició limitada en disc de vinil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia