Música

Blaumut de primavera

El grup honora Battiato i explora els límits entre realitat i ficció en un nou disc

El grup actua avui a Strenes i, a l’estiu, en festivals com ara Pedralbes i Som de Mar

Blaumut és d’aquells grups que van tenir la malastrugança de publicar un disc pocs dies abans del confinament: 0001. “Vam fer algunes entrevistes de promoció... i tot se’n va anar a rodar”, recorda Xavi de la Iglesia, vocalista i compositor del grup. “Si aleshores ens haguessin explicat tot el que vindria, hauríem preguntat a quina sèrie de Netflix es referien.”

Aquesta fina línia entre realitat i ficció marca, de fet, bona part del contingut del cinquè disc del grup: Olímpica i primavera (U98 Music), amb un títol sorgit directament d’un somni que va tenir De la Iglesia (“Vaig somiar que teníem un disc amb aquest títol i que n’agafava un d’una lleixa en una botiga”) i número 1 a iTunes fins que, fa unes setmanes, “va arribar Rosalía arrasant-ho tot”. És, 10 anys després d’haver debutat amb El turista, on s’amagava la seva cançó més popular, Pa amb oli i sal, el cinquè disc que publica la formació, però el primer en què els músics –Vassil Lambrinov (violí i programacions), Oriol Aymat (violoncel i veus), Manuel Krapovickas (baix i sintetitzadors) i Toni Pagès (bateria), una nova incorporació, a més de De la Iglesia– han gravat per separat. “No negaré que hi ha també un component econòmic, en la decisió, però després d’haver-nos estat comunicant amb videotrucades ens va semblar coherent gravar-lo cadascú en els petits estudis que tenim a casa”, explica De la Iglesia.

El disc , fet, però, amb més “calma i tranquil·litat” del que fins ara els era habitual, conté, segons De la Iglesia, “melodies amb un punt diferent” de les que havien fet fins ara i un fil conductor que indaga com l’ésser humà, entre desgràcies, és capaç de cercar moments de felicitat. “És impressionant, per exemple, escoltar gent gran que va viure la guerra i que, a pesar de tot, recordi alguns capítols de la seva vida en aquell moment amb certa nostàlgia i tot.”

Entre les referències musicals que sobrevolen Olímpica i primavera, una de clara: l’irrepetible cantant italià Franco Battiato (1945-2021), a qui Blaumut homenatja a Profetes. “L’escolto des que tinc ús de raó, ja que, a casa, gràcies als meus pares, ja s’escoltava molt”, fa memòria De la Iglesia.

Blaumut iniciarà la gira de presentació del disc avui en el Festival Strenes de Girona, amb cites previstes els pròximes mesos a Arenys de Mar, Santa Maria d’Horta d’Avinyó, el Festival de Pedralbes i el Som de Mar de Lloret de Mar, entre d’altres pendents de confirmació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia